12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialȘeful Poliției Rutiere Teleorman și procurorul Ovidiu Toma, ARESTAȚI

Șeful Poliției Rutiere Teleorman și procurorul Ovidiu Toma, ARESTAȚI

Șeful Poliției Rutiere Teleorman, Dănuț Dobre, și procurorul Ovidiu Toma, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, au fost arestați de magistrații Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că Dobre și Toma, reținuți miercuri seară, vor fi din nou duși în arest, relatează Mediafax. 

Dănuț Dobre este acuzat că primea mită pentru a facilita obținerea de permise auto și pentru a determina polițiști să aplice sancțiuni mai blânde unor șoferi, iar procurorul Ovidiu Toma este suspectat de favorizarea unor polițiști de la IPJ Teleorman acuzați de agresarea unei persoane și a unora acuzați de acte de corupție.

Citește și: Procurorul Ovidiu Toma, REȚINUT în dosarul șefului Poliției Rutiere Teleorman

Ovidiu Toma, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului (patru infracțiuni) și influențarea declarațiilor, în timp ce Dănuț Dobre este acuzat de trafic de influență (10 infracțiuni), luare de mită (patru infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de favorizarea făptuitorului (două infracțiuni).

Potrivit DNA, în cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Teleorman – Serviciul Poliției Rutiere, precum și la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări, din cadrul Prefecturii Județului Teleorman, au fost identificați mai mulți ofițeri și agenți de poliție care desfășurau activități infracționale în legătură cu: obținerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere și intervenții exercitate la nivelul unor ofițeri și agenți de poliție (agenți constatatori), din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, pentru aplicarea unor sancțiuni mai blânde șoferilor contravenienți, în schimbul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.

Astfel, în contextul menționat mai sus, în perioada respectivă, Dănuț Dobre, în calitate de șef al Poliției Rutiere Teleorman, a primit de la un număr de patru persoane produse alimentare și sume de bani, ca urmare a intervenției exercitate asupra unor subordonați, în urma căreia mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravențională, în legătură cu abateri constatate la regimul circulației, spun procurorii.

De asemenea, în aceeași perioadă și în aceeași calitate, Dobre a pretins și primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse între 100 și 500 de euro, produse alimentare și băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenți și ofițeri din cadrul Serviciului Permise, pentru ca rude și cunoștințe ale cumpărătorilor de influență să fie declarați „admiși” la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozițiilor legale, mai spun anchetatorii.

Citește și: UPDATE: Șeful Poliției Rutiere Teleorman, “fabrică” de permise auto. Primea țuică, bani, alimente

O parte din bani au fost pretinși și primiți în schimbul „protecției” pe care ofițerul de poliție s-a angajat să o asigure unui cunoscut de-al său, în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulație, potrivit DNA.

Bunurile și sumele de bani ar fi fost primite de Dobre la birou și acasă.

Procurorii îl mai acuză pe Dobre că, în intervalul iunie – august 2015, a intervenit pe lângă procurorul Ovidiu Toma, solicitându-i acestuia să dispună o soluție de clasare într-o cauza penală, în contradicție cu situația de fapt și probele administrate în cauză, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenți de poliție din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Teleorman.

Toma ar fi fost de acord cu solicitarea respectivă și, în data de 24 iunie 2015, l-ar ficontactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-ar fi solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în așa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declarație neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Toma i-ar mai fi solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declarației, va primi de la unul dintre agenții de poliție suma de 5.000 de lei.

În data de 11 septembrie 2015, procurorul a contactat persoana vătămată, cu care a negociat în numele celor doi agenți de poliție, stabilind ca în urma remiterii sumei de 10.000 de lei de către cei doi agenți, acesta din urmă să dea o nouă declarație, neconformă realității, spun anchetatorii.

La data de 15 septembrie 2015, Toma l-a contactat pe agentul de poliție și i-a solicitat acestuia să achite suma de bani promisă, asigurându-l totodată că doar în urma acestui demers și a unei declarații neconforme realității, pe care persoana respectivă urma să o dea în fața procurorului, va putea să adopte o soluție de clasare prin care să-l absolve de orice formă de vinovăție.

În aceste împrejurări, continuă procurorii, la data de 17 septembrie 2015, după o discuție prealabilă cu avocatul persoanei vătămate, Toma, l-a instruit pe aceasta cu privire la conținutul declarației pe care urma să o dea clientul său. Ulterior, în aceeași zi, în prezența acestora din urmă, procurorul a întocmit o declarație din care rezulta în mod neadevărat că incidentul care făcea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declanșat de comportamentul violent al persoanei vătămate, determinând-o pe aceasta să-și însușească declarația întocmită și să o semneze.

Urmare a acestei declarații, în cursul lunii septembrie 2015, magistratul Ovidiu Toma a dispus soluția clasării urmăririi penale, atestând în mod neadevărat în cuprinsul acesteia că cei doi agenți de poliție s-au aflat în legitimă apărare și au ripostat ca urmare a violențelor pe care le-a exercitat persoana vătămată.

În cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de către mai mulți lucrători din cadrul IPJ Teleorman. Printre altele, în sesizarea formulată se arăta faptul că, în cursul anului 2014, doi agenți de poliție din cadrul Biroului Poliției Rutiere Turnu Măgurele au pretins și primit suma de 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localității Turnu Măgurele, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal.

Cauza penală respectivă a fost repartizată spre soluționare lui Ovidiu Toma, care în data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluții.

Procurorii îl acuză pe Toma că a urmărit favorizarea celor doi agenți de poliție, sens în care cu bună știință: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanțele săvârșirii faptelor, a respins în mod discreționar solicitarea ofițerilor Direcției Generale Anticorupție de a desfășura anumite activități specifice, a divulgat numele denunțătorului și demersurile sale în vederea soluționării favorabile în dosarul susmenționat, unei alte persoane, mai înainte de soluționarea cauzei și i-a avertizat pe cei doi agenți despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă