17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSupliment de colecție Rl: Mica Unire, un pas mare pentru România

Supliment de colecție Rl: Mica Unire, un pas mare pentru România

Ne-am obișnuit cumva greșit să aniversăm evenimente importante ale istoriei noastre doar când se împlinesc cifre rotunde. Sau în ani electorali, așa cum se întâmplă cel mai adesea cu Ziua Micii Uniri, când toată crema politicii românești se prezintă cu tricolor în piept la Iași.

Dar aceste momente de răscruce ale devenirii României trebuie marcate cum se cuvine în fiecare an. Tocmai de aceea am decis să publicăm acest supliment special al „României libere“ acum, când se împlinesc 157 de la unirea dintre Moldova și Țara Românească. 24 ianuarie 1859 reprezintă, poate, singurul moment din istorie când tradiționala „șmecherie“ românească ne-a adus ceva bun.

“Până la urmă, era o necesitate istorică unirea țărilor românești. Exista ideea că acest act ar fi un pas premergător spre independenţă şi pentru desăvârşirea unor reforme care să împingă ţara înainte“, a explicat istoricul Dan Falcan, custode la Muzeul „Victor Babeș“, din București, într-un amplu interviu acordat României libere în care detaliază contextul politic care a făcut posibilă această unire. „Alegerea lui Al.I. Cuza ca domn al Principatelor Unite la 5 şi 24 ianuarie 1859, expresie a politicii faptului împlinit, nu era privită de contemporani doar ca o uniune personală“, arată și Liviu Brătescu, istoric și cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, într-un excelent text scris special pentru această ediție de colecție.

Aminteam la început de cifre rotunde. Centenarul unirii dintre Moldova și Țara Românească a venit într-un moment în care România era vlăguită de „obsedantul deceniu“, cea mai cruntă perioadă de stalinizare a țării, când regimul comunist a făcut ravagii în intelectualitatea românească. Prin urmare, aniversarea momentului 1859 nu a putut fi realizată fără obligatoriul balast de elogii specifice epocii. Cu toate acestea, cotidianul România liberă a marcat suta de ani de la Mica Unire prin patru pagini care reprezintă acum, la rândul lor, parte din istoria noastră. Și cum suntem datori să ne cunoaștem istoria, dorim prin această ediție de colecție să o readucem în ochii publicului contemporan și prin reeditarea ziarului România liberă din 24 ianuarie 1959. 

Suplimentul de colecție dedicat Unirii de la 1959 va fi disponibil, vineri, la punctele de difuzare a presei, împreună cu ziarul România liberă. De asemenea, duminică va fi distribuit gratuit, la Iași, în Piața Unirii. 

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă