21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSupliment de colecție Rl: Mica Unire, un pas mare pentru România

Supliment de colecție Rl: Mica Unire, un pas mare pentru România

Ne-am obișnuit cumva greșit să aniversăm evenimente importante ale istoriei noastre doar când se împlinesc cifre rotunde. Sau în ani electorali, așa cum se întâmplă cel mai adesea cu Ziua Micii Uniri, când toată crema politicii românești se prezintă cu tricolor în piept la Iași.

Dar aceste momente de răscruce ale devenirii României trebuie marcate cum se cuvine în fiecare an. Tocmai de aceea am decis să publicăm acest supliment special al „României libere“ acum, când se împlinesc 157 de la unirea dintre Moldova și Țara Românească. 24 ianuarie 1859 reprezintă, poate, singurul moment din istorie când tradiționala „șmecherie“ românească ne-a adus ceva bun.

“Până la urmă, era o necesitate istorică unirea țărilor românești. Exista ideea că acest act ar fi un pas premergător spre independenţă şi pentru desăvârşirea unor reforme care să împingă ţara înainte“, a explicat istoricul Dan Falcan, custode la Muzeul „Victor Babeș“, din București, într-un amplu interviu acordat României libere în care detaliază contextul politic care a făcut posibilă această unire. „Alegerea lui Al.I. Cuza ca domn al Principatelor Unite la 5 şi 24 ianuarie 1859, expresie a politicii faptului împlinit, nu era privită de contemporani doar ca o uniune personală“, arată și Liviu Brătescu, istoric și cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, într-un excelent text scris special pentru această ediție de colecție.

Aminteam la început de cifre rotunde. Centenarul unirii dintre Moldova și Țara Românească a venit într-un moment în care România era vlăguită de „obsedantul deceniu“, cea mai cruntă perioadă de stalinizare a țării, când regimul comunist a făcut ravagii în intelectualitatea românească. Prin urmare, aniversarea momentului 1859 nu a putut fi realizată fără obligatoriul balast de elogii specifice epocii. Cu toate acestea, cotidianul România liberă a marcat suta de ani de la Mica Unire prin patru pagini care reprezintă acum, la rândul lor, parte din istoria noastră. Și cum suntem datori să ne cunoaștem istoria, dorim prin această ediție de colecție să o readucem în ochii publicului contemporan și prin reeditarea ziarului România liberă din 24 ianuarie 1959. 

Suplimentul de colecție dedicat Unirii de la 1959 va fi disponibil, vineri, la punctele de difuzare a presei, împreună cu ziarul România liberă. De asemenea, duminică va fi distribuit gratuit, la Iași, în Piața Unirii. 

Cele mai citite

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă