14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTolontan: Sumele totale ale achizițiilor de dezinfectanți Hexi Pharma, publicate de autorități,...

Tolontan: Sumele totale ale achizițiilor de dezinfectanți Hexi Pharma, publicate de autorități, mult mai mici decât cele reale

Spitalele din România au cumpărat, în ultimii cinci ani, dezinfectanți în valoare de 225 de milioane de lei, ci nu de 123 de milioane, așa cum precizaseră autoritățile, susține jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul său.

Un raport publicat de Ministerul Sănătății în 26 mai arată că, anul trecut, spitalele au achiziționat dezinfectanți în valoare de 27,3 milioane de lei. Pe de altă parte, o organizație care folosește un soft de analiză inteligentă a datelor Sistemului European de Achiziții Publice (SEAP) arată că suma reală a achizițiilor ar fi fost de 81,9 milioane de lei. 

Un alt raport, publicat de Agenția pentru Agenda Digitală a României, în 2 iunie, arată că, în perioada 2011-2015, suma totală a achizițiilor publice a fost de 136,7 milioane de lei, în timp ce sumele care reies din folosirea programului de analiză a datelor ajung la 225,3 milioane de lei.

Citește și: Lista contractele de achiziții de biocide în anul 2015, publicată de Ministerul Sănătății

Astfel, la realizarea raportului, cele două instituții ar fi folosit coduri CPV diferite. Ministerul Sănătății a avut în vedere achizițiile autorităților contractante prin folosirea codului CPV 33631600‐8 – Antiseptice și dezinfectante (Rev. 2), în timp ce Agenția pentru Agenda Digitală a României a realizat raportul pe baza altui cod: CPV 24455000‐8 –Dezinfectanți (Rev. 2)”.

„î: Încă o dată, vă rugăm: de unde vine diferența între cifrele reale și cele comunicate publicului? R: Din faptul că firmele și spitalele sau unitățile militare sau penitenciarele au folosit multe coduri CPV pentru a defini același produs: dezinfectanții! (…) Î: Ce este codul CPV? Este vocabularul achizițiilor publice. Pe baza lui un producător, de oriunde, poate participa pe tot teritoriul Europei la licitații”, arată ancheta publicată pe Tolo.ro.

„Multe firme de dezinfectanți au folosit aceeași metodă de păcălire a sistemului. <<În tot sistemul electronic de licitații publice se folosește aceeași practică!>>, spun oamenii de la calculatorul legat la SEAP. Dar Condrea a fost unic. În materie de dezinfectanți, Hexi este campioana mistificării procesului prin folosirea a 86 de coduri diferite! Hexi își încadrează produsele nu doar la Dezinfectanți, ci și la Aerosoli, Fungicide, Agenți organici tensioactivi, Produse de curățat pentru podele, Produse de machiaj, Produse de sterilizare a aerului și tot așa”, mai precizează jurnalistul.

 

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă