9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialTolontan: Sumele totale ale achizițiilor de dezinfectanți Hexi Pharma, publicate de autorități,...

Tolontan: Sumele totale ale achizițiilor de dezinfectanți Hexi Pharma, publicate de autorități, mult mai mici decât cele reale

Spitalele din România au cumpărat, în ultimii cinci ani, dezinfectanți în valoare de 225 de milioane de lei, ci nu de 123 de milioane, așa cum precizaseră autoritățile, susține jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul său.

Un raport publicat de Ministerul Sănătății în 26 mai arată că, anul trecut, spitalele au achiziționat dezinfectanți în valoare de 27,3 milioane de lei. Pe de altă parte, o organizație care folosește un soft de analiză inteligentă a datelor Sistemului European de Achiziții Publice (SEAP) arată că suma reală a achizițiilor ar fi fost de 81,9 milioane de lei. 

Un alt raport, publicat de Agenția pentru Agenda Digitală a României, în 2 iunie, arată că, în perioada 2011-2015, suma totală a achizițiilor publice a fost de 136,7 milioane de lei, în timp ce sumele care reies din folosirea programului de analiză a datelor ajung la 225,3 milioane de lei.

Citește și: Lista contractele de achiziții de biocide în anul 2015, publicată de Ministerul Sănătății

Astfel, la realizarea raportului, cele două instituții ar fi folosit coduri CPV diferite. Ministerul Sănătății a avut în vedere achizițiile autorităților contractante prin folosirea codului CPV 33631600‐8 – Antiseptice și dezinfectante (Rev. 2), în timp ce Agenția pentru Agenda Digitală a României a realizat raportul pe baza altui cod: CPV 24455000‐8 –Dezinfectanți (Rev. 2)”.

„î: Încă o dată, vă rugăm: de unde vine diferența între cifrele reale și cele comunicate publicului? R: Din faptul că firmele și spitalele sau unitățile militare sau penitenciarele au folosit multe coduri CPV pentru a defini același produs: dezinfectanții! (…) Î: Ce este codul CPV? Este vocabularul achizițiilor publice. Pe baza lui un producător, de oriunde, poate participa pe tot teritoriul Europei la licitații”, arată ancheta publicată pe Tolo.ro.

„Multe firme de dezinfectanți au folosit aceeași metodă de păcălire a sistemului. <<În tot sistemul electronic de licitații publice se folosește aceeași practică!>>, spun oamenii de la calculatorul legat la SEAP. Dar Condrea a fost unic. În materie de dezinfectanți, Hexi este campioana mistificării procesului prin folosirea a 86 de coduri diferite! Hexi își încadrează produsele nu doar la Dezinfectanți, ci și la Aerosoli, Fungicide, Agenți organici tensioactivi, Produse de curățat pentru podele, Produse de machiaj, Produse de sterilizare a aerului și tot așa”, mai precizează jurnalistul.

 

Cele mai citite

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă