19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. FOTO+VIDEO. Un elicopter cu 10 militari s-a prăbuşit într-o pădure din...

UPDATE. FOTO+VIDEO. Un elicopter cu 10 militari s-a prăbuşit într-o pădure din Sibiu. Chuck Hagel a transmis condoleanțe familiilor victimelor

UPDATE: Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a transmis condoleanțe familiilor militarilor decedați în urma prăbușirii unui elicopter al MApN în județul Sibiu, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

UPDATE 21.39: Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic, aduse la Sibiu, unde li se vor face autopsiile

Un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, într-o zonă împădurită din judeţul Sibiu, primele date indicând că aparatul de zbor ar fi luat foc în aer, informează Mediafax.

Opt persoane au murit după prăbuşirea elicopterului militar în judeţul Sibiu, iar alte două au fost evacuate cu elicopterul SMURD ajuns de la Târgu Mureş, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.

​Martorii spun că înainte să se prăbușească elicopterul zbura la altitudine joasă, iar la un moment dat a lovit crengi ale copacilor și a intrat în derivă, după care s-a învârtit de câteva ori în aer și s-a prăbușit în flăcări.

Primul martor

Un cioban din Stejăriş care a ajuns primul la locul accidentului aviatic povesteşte că a auzit elicopterul în zbor, fără a-l putea vedea din cauza ceţii, după care a auzit o explozie şi s-a îndreptat spre acea zonă.

Beniamin Pădure, cioban din satul sibian Stejăriș, a mărturisit că nu vrea să mai vadă niciodată în viaţa lui ceea ce a văzut acolo.

"Era ceaţă de nu vedeai la zece metri în faţa ochilor. Am auzit zgomot ca de elicopter sau avion, dar nu-l puteam vedea. Când am auzit explozia, am fugit cu colegul meu spre locul de unde a venit zgomotul. Când am ajuns lângă elicopter, am început să strigăm dacă ne aude cineva. Ne-a răspuns un bărbat şi m-am dus lângă el, mi-a cerut apă, dar nu aveam la mine", a spus Beniamin Pădure.

El spune că bărbatul era plin de arsuri pe mâini, pe corp şi pe picioare, dar era conştient. "M-a întrebat unde suntem şi i-am explicat că între Stejăriş şi Mălâncrav. A luat telefonul şi şi-a sunat şeful şi i-a zis că elicopterul s-a prăbuşit şi i-a explicat unde", afirmă el.

Beniamin Pădure povesteşte că, la o distanţă de aproximativ 15 metri de primul rănit, l-au auzit gemând pe al doilea. "Cel de-al doilea era tăiat rău pe faţă şi ars peste tot. Ce am văzut aici nu mai vreau să văd niciodată în viaţa mea şi nici nu cred că voi uita vreodată", afirmă ciobanul.

El povesteşte că ulterior a văzut, în jurul elicopterului, pe o rază de circa 30 de metri, şi celelalte victime.

Beniamin Pădure spune că el a rămas la locul accidentului până când au venit salvatorii, iar colegul său a plecat cu oile.

Starea răniților

Unul dintre răniţii în accidentul aviatic din judeţul Sibiu, un bărbat de 35-40 de ani, a ajuns, vineri după-amiază, la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, el fiind adus cu elicopterul SMURD şi fiind intubat şi sedat întrucât are arsuri pe o suprafaţă mare a corpului.

Bărbatul va fi transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, întrucât are arsurile de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului.

Potrivit medicului-şef de gardă de la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Turucz Emilia, computerul tomograf a arătat că rănitul nu are leziuni interne. Militarul are însă leziuni şi fracturi maxilo-faciale, care nu îi pun viaţa în pericol, a spus Turucz, care a arătat că, pe de altă parte, arsurile suferite de acesta impun transferul la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Al doilea rănit în accidentul aviatic produs vineri în judeţul Sibiu a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş cu o ambulanţă, şi el având arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului, dar şi fracturi la mâini şi o contuzie toraco-abdominală.

Potrivit medicului-şef de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) este vorba despre un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani, care este conştient şi stabil hemodinamic.  "La prima evaluare, el are fracturi la membrele superioare și o contuzie toraco-abdominală", a declarat Turucz. Întrebată dacă arsurile suferite de acesta impun, de asemenea, transferul la Bucureşti, ca şi în cazul primului rănit adus, ea a spus că, dacă nu are alte leziuni severe care să impună intervenţie de urgenţă, "probabil".

Ambii răniţi în accidentul aviatic de la Sibiu au fost transportaţi de la UPU Târgu Mureş la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion medical Spartan.

Peste 100 de oameni au fost mobilizați la locul accidentului

Împrejurările în care s-a prăbuşit vineri elicopterul militar în care se aflau zece persoane, dintre care opt au murit, vor fi cercetate într-un dosar penal deschis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj.

Locul accidentului este împânzit de anchetatori, fiind permis accesul doar membrilor echipelor de investigaţie. Întreg perimetrul este păzit de jandarmi, iar dealurile sunt împânzite de cel puţin o sută de persoane – reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Armatei, Salvamontului şi ai Parchetului Militar.

De la distanţa de circa o sută de metri, până unde au voie jurnaliştii să se apropie, din elicopterul prăbuşit se văd doar câteva resturi de fiare şi un morman de cenuşă care fumegă.

Reprezentanţii Parchetului Militar adună probe de la locul accidentului, cercetarea desfăşurându-se atât lângă epavă, cât şi pe dealurile din jur, în încercarea de a găsi toate probele necesare.

Elicopterul participa la un exercițiu

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/b663e748ad960063fe4b4bb8eacc1a57/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că elicopterul militar plecase de la Câmpia Turzii spre Cincu, unde se desfăşoară un exerciţiu militar.

"Am alertat autorităţile şi echipele de intervenţie şi ale SMURD pentru a ajunge cât mai repede acolo. Am dispus o anchetă tehnică", a spus Duşa.

Duşa a mai spus că anunţul la 112 a fost făcut de unul dintre militarii aflaţi la bord. El a mai precizat că în zona accidentului vizibilitatea este redusă.

"O să mă deplasez şi eu în zonă. Acum sunt în Ardeal, aşa că o să ajung destul de repede S-au luat măsuri să fie alertaţi toţi care au atribuţii de intervenţie de urgenţă", a mai declarat Duşa.

"La acest moment, forţe ale Poliţiei Române, ISU Sibiu şi două elicoptere SMURD sunt în deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregătit pentru intervenţie. Primele forţe ale poliţiei Române au ajuns deja la faţa locului", informează MAI.

Surse oficiale au declarat că elicopterul militar s-a prăbuşit, vineri, în judeţul Sibiu, într-o zonă împădurită aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni. Mai multe echipaje se îndreaptă spre locul accidentului, însă zona este greu accesibilă.

Potrivit căpitanului Cristian Mureşan, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, instituţia a fost solicitată să intervină la locul accidentului, în care au fost implicate zece persoane.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit, vineri, într-o zonă împădurită a judeţului Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, afirmă surse din MApN, echipajul de zbor, format din trei persoane, fiind de la aceeaşi bază.

În zona Poligonului Cincu are loc vineri un exerciţiu militar la care participă români și americani. În perioada 11-25 noiembrie, militari din unități și mari unități subordonate Statului Major al Forțelor Terestre și din unități ale Brigăzii 173 Aeropurtată a SUA participă, la Câmpia Turzii și Cincu, județul Brașov, la Modulul de instruire ‘Rubicon 2014′, condus de Brigadă 6 Operații Speciale ‘Mihai Viteazul’.

Numele victimelor

Ministerul Apărării a anunțat, vineri după-amiază, identitatea celor zece victime ale accidentului aviatic produs în județul Sibiu, fiind vorba despre militari cu vârste între 25 și 47 de ani.

Într-un comunicat de presă, MApN precizează că cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic sunt comandorul Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, căsătorit, tatăl unui copil, căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 ani, căsătorit, taăl unui copil, căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, de 29 de ani, căsătorit, sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit, maistrul militar cls. I Paul Bădescu, de 41 ani, necăsătorit, maistrul militar cls. II Dorin Fodor, de 43 de ani, căsătorit, tatăl a doi copii, maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, de 33de ani, necăsătorit, tatăl unui copil, şi maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.

Cei doi militari răniţi sunt căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 47 de ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, în vârstă de 41 de ani.

Toţi cei zece militari aflaţi în elicopterul care s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, în judeţul Sibiu, erau angajaţi ai Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, fiind vorba despre piloţi, maiştri militari şi un cadru medical.

”Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor şi este alături de familiile îndurerate. Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, este permanent informat de evoluţia stării de sănătate a celor doi militari răniţi”, mai spun reprezentanții MApN.

Condoleanțe de la actualul și viitorul președinte

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe în urma accidentului din judeţul Sibiu, afirmând că este un moment trist pentru Armată, pentru popor şi pentru el, personal.

”Doresc să-mi exprim regretul pentru tragicul accident petrecut astăzi în judeţul Sibiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 8 militari şi 2 au fost răniţi. Este un moment trist pentru Armata României, pentru poporul român şi pentru mine personal”, se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.

Președintele ales Klaus Iohannis a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanţe în urma accidentului din judeţul Sibiu, exprimând "întreaga compasiune şi solidaritate" faţă de familiile militarilor decedaţi şi asigurând familiile militarilor răniți că aceștia vor primi cele mai bune îngrijiri medicale.

"Gândul meu se îndreaptă acum și către supraviețuitorii acestui accident, cărora le transmit multă sănătate. Doresc să asigur familiile militarilor răniți că aceștia vor primi cele mai bune îngrijiri medicale", menţionează preşedintele ales.

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă