19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUn fost rezident al lui Gheorghe Burnei povestește cum medicul a decis...

Un fost rezident al lui Gheorghe Burnei povestește cum medicul a decis să opereze un copil cu cancer agresiv, deși știa că îi pune viața în pericol: Era obsedat să inventeze ceva

Un chirurg ortoped care a fost rezident la Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, sub îndrumarea doctorului Gheorghe Burnei, povestește, într-o scrisoare transmisă către Casa Jurnalistului, că medicul „era obsedat să inventeze ceva”. Doctorul prezintă cazul unui băiețel cu cancer agresiv, care a murit după ce medicul Burnei a decis să îl opereze, deși amputația era singura opțiune care să îi salveze viața.

Roman Marchitan este un chirurg ortoped de 36 de ani, care lucrează la spitalul din Marmande din sud-vestul Franței. În scrisoarea adresată jurnaliștilor, care au publicat, săptămâna trecută, o anchetă în care dezvăluia faptul că Gheoghe Burnei a efectuat experimente pe copii, punându-le viața în pericol. 

„Am fost unul din rezidenţii lui şi acea perioada culminase cu decizia mea de a mă lăsa de medicină.  Printr-un concurs fericit de circumstanţe am devenit rezident de ortopedie de adulţi şi, în ciuda ameninţării lui Burnei «bă, tu nu vei termina niciodată rezidenţiatul, ascultă la mine», am devenit chirurg ortoped (…). Mă întreb dacă aţi avut vreodată posibilitatea să-l auziţi vorbind liber, în afara unui discurs învăţat pe de rost. E halucinant. Individul e incapabil să lege în mod coerent mai mult de trei cuvinte. Cel mai spectacular era să-l vezi enervat, şi era aşa mai tot timpul. (…) Burnei reinventase un fel de medicină paralelă , contrară oricărei logici curente, călcând pe victime fără nici o fărâmă de mustrare de conştiinţă. Dacă aţi avea posibilitatea să cunoaşteţi persoana aşa cum am cunoscut-o noi, aţi înţelege că imaginea de monstru fără remuşcări nu e doar produsul impresiei unei mase subiective de victime, există în carne şi oase şi nimic din ce auziţi în legătură cu el nu e exagerat (…) Burnei era obsedat să inventeze ceva. Orice. Tragedia lui personală era că se născuse prea târziu şi totul fusese déjà inventat”, povestește medicul.

El povesteşte cazul unui băieţel care a murit la scurt timp după ce a fost operat de doctorul Burnei.

„În momentul în care părinţii unui băieţel te imploră să-ţi agiţi bagheta magică şi să-i salvezi piciorul, pentru că la televizor se spune că eşti singurul capabil să realizeze premiere mondiale, e cazul să redevii pentru scurt timp medic. Ţine de competenţă şi de responsabilitatea ta să le explici că osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv şi că principiile valabile încă de la sfârşitul secolului 19 rămân valabile în linii mari şi la ora actuală. Jobul unui medic e să-i convingă pe părinţi că amputaţia, oricât de mutilantă ar fi ea, este singură care oferă şanse reale de a-i salva viaţa copilului. Dl. Burnei n-a ezitat, pentru că principiile medicale pot fi aplicate conform standardelor actuale de toţi ceilalţi profesionişti tocmai pentru că lor le lipseşte geniul. Nişte proşti. El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (în acest punct orice ortoped se ia cu mâinile de cap şi respiră profund) şi copilul a decedat la scurt timp în urma unei extensii metastatice. Ce făceam noi în timpul asta? O evitam pe mama copilului şi evitam să discutăm cazul între noi”, a mai spus el.

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală” a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii. Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de Gheorghe Burnei au fost găsite la percheziţiile făcute la secţia de Ortopedie de la Spitalul „Marie Curie”, multe dintre acestea fiind puse în cărţi din biblioteca unităţii sanitare. Anchetatorii au informaţii că Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie”, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie. La percheziţii au mai fost găsite plăci metalice folosite pentru a fixa bucăţi de oase rupte care erau ţinute în pungi folosite în comerţ.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, au precizat sursele citate.

 Medicul Burnei ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate,  se arată în referatul de arestare.

„Pentru a-i determina pe părinţii pacienţilor să-i să dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale Burnei Gheorghe îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nici o intervenţie chirurgicală. Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale”, precizează anchetatorii în referat.


În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

 

Citește și: Scandalos. O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că un renumit ortoped român a făcut experimente pe o fetiță care șchiopăta. După 11 operații, ea abia mai poate să meargă. Mai mulți specialiști spun că intervențiile au fost inutile


 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă