13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un nou documentar despre emigranţii români, la o televiziune spaniolă

VIDEO. Un nou documentar despre emigranţii români, la o televiziune spaniolă

Postul de televiziune publică al Spaniei, TVE, a difuzat, joi, un reportaj realizat în România şi intitulat „Următoarea oprire: Bucureşti”. Subiectul filmării sunt emigranţii români care, după ce s-au întors în ţară, au devenit mai interesaţi de politică şi au avut un rol decisiv în alegerea noului preşedinte al României, Klaus Iohannis, informează Mediafax.

Citește și: De ce nu poate România să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie

„La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziţie politică şi economică, şi-au manifestat respingerea faţă de corupţie, nemulţumirea faţă de instabilitatea politică şi aşteptările mai mari pentru ţară la alegerile prezidenţiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranţilor a fost decisiv pentru alegerea noului preşedinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorinţa de schimbare a majorităţii populaţiei”, a comentat postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.

Situaţia economică nefavorabilă din ţară a făcut ca mulţi români să îşi caute de lucru în alte ţări. După integrarea României în Uniunea Europeană, numărul emigranţilor români s-a triplat comparativ cu anul 2002, când eliminarea vizelor a facilitat emigraţia.

„Raportat la numărul de locuitori, România este ţara cu cel mai mare număr de emigranţi din lume”, a adăugat televiziunea.

Numeroşi români au mers în Spania în perioada de dezvoltare maximă a sectorului de construcţii, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat această ţară în ultimii ani, mulţi dintre ei au rămas fără loc de muncă, iar unii s-au întors în România mai devreme decât intenţionau.

Decizia de a se întoarce în ţară a fost mai uşoară pentru cei care au reuşit să strângă bani în perioada petrecută în Spania. Unii dintre ei au început mici afaceri, precum restaurante cu mâncare italiană sau spaniolă.

Citește și: Românii din diaspora ACUZĂ politicienii că nu i-au sancționat pe cei care au împiedicat votul în străinătate

Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant şi unul dintre personajele reportajului, susţine că nu îi lipsesc clienţii, inclusiv cei români, în pofida dificultăţilor economice. Salariul minim este echivalentul a 215 euro pe lună în România.

Întoarcerea în ţara de origine este însă dificilă pentru mulţi adolescenţi. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucureşti ca să vorbească cu elevii care au plecat din ţară la vârste mici. Ei mărturisesc că au pierdut contactul cu viaţa din România, cu prietenii lor şi se gândesc să se întoarcă în Spania la terminarea studiilor.

Jurnaliştii s-au întâlnit şi cu elevi care au crescut departe de părinţii lor, plecaţi la muncă în străinătate. UNICEF a estimat că în România sunt 350.000 de astfel de copii.

Citește și: REVISTA PRESEI. Care este povestea lui nea Sandu, românul care a apărut în documentarul de la Channel 4

Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre români care au emigrat în Marea Britanie şi despre problemele cu care se confruntă aceştia, difuzat în mai multe episoade la Channel 4.

Documentarul „Vin românii” a fost criticat de către oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest „în tăcere” faţă de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive. Mai multe ONG-uri româneşti au felicitat postul britanic pentru seria de reportaje şi au arătat că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă