9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu poate România să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie

De ce nu poate România să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie

Instituțiile românești nu pot să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie la adresa muncitorilor din România, deoarece nu cunosc numărul exact al românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și nici locurile lor de muncă sau salariile pe care le primesc. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu are propriile statistici despre românii aflați în Marea Britanie, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înregistrat doar 62 de imigranți angajați prin intermediul rețelei Eures, în ultimii cinci ani.

Citește și: Românii din diaspora anunță proteste față de documentarele britanice

Numărul românilor din Regatul Unit

„În Marea Britanie, cetăţenii statelor membre UE nu au obligaţia de a se înregistra pe lângă autorităţile locale, astfel încât nu există date oficiale care să indice dimensiunea actuală a comunităţii româneşti”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.

Ministerul citează, însă, rapoarte ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie, care arată că la sfârşitul anului 2013 locuiau în Regatul Unit 130.000 de cetăţeni români.

„Cele mai recente date trimestriale privind ocuparea forţei de muncă, publicate de ONS la 18.02.2015 (conform Labour Force Survey), indică o scădere a numărului cetăţenilor români care desfăşoară activităţi lucrative în Marea Britanie (angajaţi şi lucrători independenţi – 125.000 în trimestrul IV 2014 faţă de 133.000 în trimestrul III 2014”, a mai spus reprezentantul MAE.

Citește și: PROTEST al românilor din Marea Britanie, în fața postului TV Channel 4. Cum a gestionat MAE scandalul. Reacţia lui Ponta

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înregistrat doar românii care s-au angajat prin intermediul rețelei Eures. Conform agenției, au fost 62 de români care au emigrat în Marea Britanie și și-au găsit locuri de muncă, în perioada 2009-2014.

Ce locuri de muncă au românii din Marea Britanie

Conform ANOFM, în anul 2009, un singur român s-a angajat în agricultură, cu un contract pe 6 luni, pentru un salariu de aproximativ 600 de lire sterline. În același an, 15 îngrijitori de copii au fost angajați cu contract de un an, pentru 65 de lire sterline pe săptămână.

În anul 2010, cei mai mulți români s-au angajat în agricultură, cu contracte de trei sau șase luni, pentru salarii de aproximativ cinci lire pe oră. Tot în anul 2010 s-au angajat cinci îngrijitori de copii, cu contracte cu perioade nedeterminate, pentru 400 de lire sterline pe lună. În plus, s-a înregistrat un asistent medical, cu un salariu de 22.000 de lire pe an.

În anul 2011 s-au înregistrat doar doi angajați români în Marea ritanie, unul în agricultură, iar altul ca îngrijitor de copii, cu contract de un an, pentru 100 de lire pe săptămână.

În anul 2012 s-a înregistrat un singur angajat, în agricultură, cu contract pentru șase luni și cu un salariu de 950 de lire sterline lunar.

Citește și: REVISTA PRESEI: Documentarul ”Vin românii” continuă. Cine sunt protagoniștii

În anul 2013 a fost înregistrată o singură asistentă medicală, cu contract permanent, plătită cu o sumă între 12 și 24 euro pe lună.

În anul 2014, în totalul de 11 persoane angajate cu contract pe perioade nedeterminate, se numără un asistent medical, plătit cu 10 lire brut pe oră, cinci asistenți medicali generaliști, cu salarii între 21.000 și 27.000 de lire brut pe an, doi stivuitoriști, plătiți cu 6,5 lire brut pe oră, doi infirmieri, plătiți cu opt lire brut pe oră și un îngriitor de persoane în vârstă, plătit cu o sumă între 16.000 și 20.000 lire brut pe an.

Tot în anul 2014 a fost angajat un îngrijitor de persoane la domiciliu, cu contract pe o perioadă de un an, plătit cu 7.7 lire pe oră, dar și un muncitor în construcții, cu contract pe un an, plătit cu 800 de lire.

Elite românești în Marea Britanie

MAE nu are rapoarte proprii despre modul de integrare a românilor în societatea britanică, însă oferă câteva date pe care nu le atribuie niciunui studiu.

Citește și: REVISTA PRESEI. Care este povestea lui nea Sandu, românul care a apărut în documentarul de la Channel 4

„Comunitatea românească din Marea Britanie este, în general, bine integrată în societatea britanică şi deţine calificări profesionale înalte, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali), dar şi în domenii care nu prezintă interes pentru forţa de muncă locală, dar care sunt necesare economiei şi societăţii britanice (agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă)”, a scris reprezentantul ministerului.

De asemenea, MAE atestă existența unui „segment important de elite” românești în Marea Britanie, pe care o atribuie estimărilor unei „organizații profesionale”, însă nu identifică această organizație.

„În Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români. Acestora li se adaugă un număr semnificativ de specialişti în domeniul financiar-bancar, artişti, arhitecţi, profesori, specialişti în IT şi cercetători. Mulţi dintre ei sunt recunoscuţi şi respectaţi, ori pe cale de a dobândi notorietate, în universităţi, centre de cercetare sau în Centrul financiar al Londrei”, a arătat MAE în răspunsul la solicitarea ziarului România Liberă.

Condițiile de angajare a românilor în Regatul Unit

Conform MAE, din anul 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii cu toţi cetăţenii europeni şi nu trebuie să solicite permisiunea de a munci în Regatul Unit.

Citește și: REVISTA PRESEI: Cine este eroul din documentarul Channel 4

„În procesul de reglementare a statutului pe piaţa muncii din Marea Britanie, cetăţenii români trebuie să aplice pentru alocarea Numărului Naţional de Asigurare (NINo), număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, emis de serviciile publice de ocupare din Marea Britanie (Jobcentre Plus)”, a arătat reprezentantul ministerului.

Cauzele emigrării românilor în Marea Britanie

Conform MAE, după datele Ambasadei din Regatul Unit, cetățenii români sunt atraşi de oportunităţile de angajare din Marea Britanie, pentru că rata șomajului este de 5.7%, iar numărul locurilor de muncă vacante în luna noiembrie din anul 2014 era de 700.000.

Nouă campanie defăimătoare la adresa românilor din Regatul Unit

Postul de televiziune britanic Channel 4 a difuzat o serie de documentare despre românii imigranți în Marea Britanie. Filmele au fost considerate defăimătoare pentru români, pentru că s-au concentrat pe sărăcia cu care se confruntă romii care au plecat din România, în căutarea unei vieţi mai bune în Regatul Unit.

Citește și: REVISTA BLOGURILOR: Documentarul Channel 4, o oportunitate să ne civilizăm

În urma difuzării primului documentar, ambasadorul român la Londra a transmis o scrisoare producătorului emisiunii difuzate de Channel 4, în care oficialul a cerut postului să prezinte obiectiv situația românilor din Marea Britanie.

Producătoarea Katie Buchanan a răspuns că reportajele nu îşi doresc să fie discriminatorii, ci urmăresc să reflecte experiențe extrem de variate ale cetățenilor români care, deși provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfășura activități lucrative.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă