9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialViscolul blochează România: drumuri închise, trenuri anulate, zboruri întârziate

Viscolul blochează România: drumuri închise, trenuri anulate, zboruri întârziate

De sâmbătă seară, Bucureştiul şi 11 judeţe din sud-estul ţării sunt, până duminică seară, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, iar alte 12 judeţe din sud, est şi centru au fost avertizate cu cod galben. În aceste condiții, mai multe drumuri din țară au fost închise, zeci de trenuri anulate, iar mai multe curse aeriene întârziate. 

Ministerul Transporturilor a organizat, duminică dimineață, un comandament de iarnă pentru a afla situația din Capitală și din țară. Ministrul Dan Costescu a cerut închiderea drumurilor unde vizibilitate este redusă și există riscuri mari de producere a accidentelor.

Drumuri închise

Circulația este oprită, duminică după-amiază, atât Autostrada A2, pe sectorul cuprins între Bucureşti şi Fetești, cât și pe 16 drumuri naționale din Brăila, Buzău, Constanța, Ialomița și Călărași, potrivit ultimei situații transmise de Centrul Infotrafic al Poliției Române. 

Din cauza căderilor de pietre de pe versanți, traficul rutier este în continuare întrerupt pe DN57 Cozla – Șvinița, în județul Caraș-Severin. În județul Argeș, pe DN73 Câmpulung – Brașov, tot din cauza ninsorilor, este instituită restricție de tonaj (peste 7,5 tone) pe tronsonul Valea Mare – Pravăț – Fundata. Totodată, din cauza vântului puternic sunt în continuare închise porturile de la Marea Neagră.

LISTA COMPLETĂ A DRUMURILOR ÎNCHISE

Trenuri anulate

Un număr de 39 de trenuri au fost anulate din cauza ninsorii și a viscolului, potrivit ultimei situații transmise de CFR la ora 16.00, care anunță că a fost redus numărul de trenuri pe zece tronsoane și că pasagerii trebuie să plece la drum doar dacă este necesar.

Din cauza viscolului şi ninsorii, 21 de trenuri de călători au fost anulate, pasagerii urmând să fie preluaţi de alte trenuri. Trenurile anulate sunt pe rute spre şi dinspre Bucureşti, Constanţa, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Tulcea, Medgidia, Alexandria şi Roşiori.

De dimineață, 12 trenuri de călători care circulau pe ruta Bucureşti-Constanţa şi alte două pe relaţia Constanţa-Buzău au fost anulate, duminică, din cauza zăpezii şi a viscolului, iar mai multe trenuri ajung la destinaţii cu întârzieri care depăşesc, în unele cazuri, două ore.

LISTA COMPLETĂ A TRENURILOR ANULATE

Zboruri întârziate

Trei curse spre Istanbul, Moscova şi Milano care trebuiau să decoleze duminică de pe Aeroportul “Henri Coandă” Bucureşti Otopeni au fost anulate, iar unele aeronave au întârzieri la decolare între 30 de minute şi două ore, din cauza operaţiunilor de degivrare.

LISTA COMPLETĂ CU ZBORURI ANULATE SAU ÎNTÂRZIATE

Situația din Capitală

Nicio arteră din Capitală nu este blocată, duminică, din cauza zăpezii, dar se circulă cu dificultate pe unele străzi şi sunt probleme punctuale, iar ca măsură specială, s-a decis ca ambulanţele să fie însoţite de utilaje mici de deszăpezire. Peste 130 de maşini au fost avariate şi 191 de copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi de viscol. 

Cum arată Bucureștiul după o noapte de viscol

Vrancea

În ultimele ore, cel puțin zece autoturisme au rămas blocate în nămeți, cele mai multe în zona de sud și sud-est a județului, o parte dintre acestea fiind deblocate de echipele de intervenție. 

Două drumuri naționale – DN 23B și DN 2N – și două drumuri județene din Vrancea sunt închise circulației, duminică dimineață, din cauza viscolului. În județul Vrancea, continuă să ningă viscolit, cel mai mare strat de zăpadă – de 12 centimetri – fiind în localitatea Martinești.

Prahova

Peste 9.100 de familii din mai multe localități ale județului Prahova nu au curent electric, duminică, din cauza avariilor produse de viscol și de copacii care s-au rupt sub greutatea zăpezii și au căzut peste liniile de alimentare cu electricitate.

Cea mai afectată zonă a județului este cea de sud, printre localitățile nealimentate cu electricitate numărându-se Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Ologeni, Pietroșani, Filipeștii de Pădure. Echipeale Electrica se află în prezent pe teren și lucrează pentru remedierea avariilor.

Brăila

Un drum național și nouă drumuri județene din Brăila sunt închise circulației duminică, din cauza zăpezii, în timp ce patru localități – Roșiori, Pribeagu, Bărăganu și Surdila Găiseanca – au rămas fără curent electric, din cauza avariilor apărute la rețeaua de alimentare cu electricitate.

22 de femei însărcinate au fost transportate la maternitate în cursul zilei de sâmbătă, pentru a se evita apariția unor probleme din cauza ninsorilor, în timp ce peste 70 de persoane care au nevoie de dializă au fost duse la unități medicale sau la centre de dializă.

Constanța

Mai multe drumuri naționale și județene din Constanța au fost închise circulației, duminică, din cauza viscolului, fiind și autoturisme blocate în zăpadă, în timp ce peste 20 de localități nu sunt alimentate cu energie electrică.

“În continuare, cele mai afectate zone sunt nordul, nord-estul şi sud-vestul judeţului, cele mai mari probleme fiind semnalate pe DN 22, DN 22A, DN 2A. Autorităţile fac tot posibilul pentru deszăpezirea drumurilor şi asigurarea unor artere rutiere practicabile în condiţii de siguranţă”, susțin reprezentanții ISU Dobrogea.

Autoritățile solicită oamenilor să nu părăsească localitățile, pentru a nu rămâne blocați în trafic.

Ialomița

Zeci de persoane, între care și copii, au rămas blocate în mașini, duminică după-amiază, pe mai multe tronsoane de drum din județul Ialomița, autoritățile intervenind pentru salvarea acestora și decizând totodată ca toate drumurile județene și trei drumuri naționale să fie închise circulației.

În Ialomița au fost instituite şase filtre ale Poliţiei Rutiere, care restricţionează traficul pe segmentele de drum unde circulaţia este îngreunată din cauza depunerilor de zăpadă.

Totodată, echipele ENEL acţionează pentru repunerea în funcţiune a unor linii de medie tensiune afectate, care alimentează cu energie electrică localităţile Bărcăneşti, Borăneşti, Coşereni, Bărbuleşti, Jilavele, Moldoveni, Adâncata, Fierbinţi, Dridu şi Maia.

Argeș

Peste 30 de localități din județul Argeș au rămas fără energie electrică în ultimele ore, din cauza avariilor produse la rețeaua de alimentare ca urmare a viscolului, în timp ce pe DN 73 au fost impuse restricții pentru mașinile cu masa maximă autorizată de peste 7,5 tone.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă