11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialZeci de angajaţi ai Filarmonicii Arad au protestat pe treptele instituţii. Care...

Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Arad au protestat pe treptele instituţii. Care este motivul

Aproximativ 40 de angajaţi ai Filarmonicii de Stat Arad au protestat, marţi, pe treptele instituţiei, cerând schimbarea managerului, pe care-l acuză de diverse abuzuri şi de generarea unor conflicte cu angajaţii, informează Mediafax.

Angajații Filarmonicii de Stat au primit autorizație pentru a protesta în fața Palatului Cultural, astfel, participanții la acțiune s-au instalat pe treptele Filarmonicii, unde au afișat bannere cu mesaje precum "Jos Văcean", "Stop amenințărilor" sau "Grevă generală". 

Participanții și-au numit acțiunea "S.O.S. Salvaţi Filarmonica" și au adus intrumente muzicale pe care au amplasat colaci de salvare.

Citeşte şi: Angajații Filarmonicii Arad, în grevă generală

Artiştii care au participat la protest, aproximativ 40, îl acuză pe managerul Alin Văcean că a creat și menține o stare de tensiune permanentă în rândul angajaților, că a generat conflicte cu aceștia și că unele dintre deciziile pe care le-a luat ar fi abuzive, între care aceea de concediare a liderului sindical, Mihai Dogaru, care a atacat în instanță decizia.

"De anul trecut, de la declanşarea acţiunilor de protest, în mod constant, numărul angajaţilor a scăzut, au fost oameni care şi-au prezentat demisia din cauza presiunilor, au fost oameni cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, s-a adus din exterior un alt concertmaestru, deşi acest post era blocat de opt ani, şi postul nu s-a scos niciodată la concurs. Acum a fost adusă o persoană care să supervizeze activitatea artistică, ceea ce este un lucru, cel puţin ciudat. Cred că este singura orchestră din lume în care se poate intâmpla aşa ceva", a declarat liderul sindical. 

Dogaru spune că orchestra a ajuns la 35 de membri, adică jumătate din câți artiști sunt prevăzuți în organigramă, formația corală fiind, de asemenea, subdimensionată.

La rândul său, Tiberiu Varjasi, vicepreşedintele Sindicatului Artiştilor Interpreţi, a afirmat că se fac presiuni asupra sa.

"Din păcate, discuţiile cu managementul nu au mai avansat în urma grevei generale de trei săptămâni. Principala cerere este îndepărtarea managerului şi aducerea la normalitate a numărului de angajaţi. Am avut mai multe discuţii, însă ultimele două nu s-au putut desfăşura decât în prezenţa unor reprezentanţi de la Primărie, pentru a se menţine discuţiile într-un cadru cât de cât civilizat. Am fost jigniţi, după care a urmat concedierea liderului de sindicat, se fac presiuni asupra mea", a spus Varjasi.

Sindicaliștii spun că au suspendat greva generală începută în toamna anului trecut pentru a lăsa timp comisiei de anchetă numită de municipalitate pentru a cerceta cauzele tensiunilor din filarmonică.

Protestul a durat o oră, şi a fost supravegheat de jandarmi și polițiști.

Managerul Alin Văcean nu a putut fi contactat, deoarece este plecat din oraș.

La începutul lunii octombrie, sindicaliștii din filarmonică anunțaseră că au contestat în instanță o decizie a managerului, care le impune angajaților să efectueze studiul individual "în grup".

Liderul sindical Mihai Dogaru spunea că mai mulți instrumentiști sunt forțați să lucreze în aceeași încăpere, din cauza lipsei spațiilor, deși până de curând ei puteau studia acasă sau în orice alt loc, conform regulamentului interior.

Citeşte şi: Scandal la Filarmonica de Stat din Arad

Acesta spunea că unii angajați au ajuns să studieze în holurile sau garderobele din clădire, pentru a fi prezenți la serviciu conform deciziei managerului, dar și în aceste condiții sunetele scoase de instrumentele și partiturile diferite îi deranjează pe artiști.

"Una dintre explicațiile pe care ne-a dat-o directorul a fost aceea că vrea să protejeze populația Aradului de poluare fonică, pentru că dacă lucrează fiecare la casa lui ar deranja vecinii. Este o explicație fără sens pentru un manager de instituție de cultură", mai declara liderul sindical.

La sfârșitul lunii noiembrie, majoritatea angajaților de la Filarmonica de Stat Arad intraseră în grevă generală, acuzând lipsa unui contract de muncă la nivel de instituție în ultimii trei ani, contract care nu există nici în acest moment. Angajații mai acuzau "amenințări, șantaj și jigniri" venite din partea conducerii.

Liderul sindical declara, la vremea respectivă, că "există și alte probleme care țin de organizare", principala fiind legată de blocarea posturilor.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă