15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialA început retragerea echipamentelor militare ruse din Siria

A început retragerea echipamentelor militare ruse din Siria

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți,că Rusia a început retragerea echipamentelor militare din Siria, după ce preșdintele rus Vladimir Putin a ordonat, luni seara, retragerea celei mai mari părți a trupelor din statul sirian, potrivit AFP și RIA Novosti, citate de Agerpres.

Astfel, personalul militar a început să pregătească avioanele pentru zboruri de lungă durată spre bazele lor din Rusia, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni seara că principalele trupe militare rusie din Siria vor fi retrase, în contextul în care la Geneva au loc negocieri cu privire la viitorul statului sirian. 

„Sarcina pusă în faţa Ministerului Apărării şi forţelor armate a fost în general realizată, aşa că am dat ordin Ministerului Apărării să înceapă de mâine (marţi) retragerea celei mai mari părţi a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, i-a ordonat Putin ministrului apărării Serghei Şoigu, conform imaginilor difuzate de televiziunile ruse. 

Cu toate acestea, pentru a permite supravegherea regimului de încetare a ostilităţilor, partea rusă va menţine pe teritoriul sirian un punct de mentenanţă a avioanelor. Preşedinţia rusă nu a precizat ce tipuri de avioane vor asigura această supraveghere, dar de la intrarea în vigoare a armistiţiului la 27 februarie, militarii ruşi au recurs la drone desfăşurate la baza aeriană rusă din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vestul Siriei).

Moscova nu a precizat nici dacă avioanele sale de luptă vor rămâne la cele două baze ale sale din Siria. De altfel, Moscova va păstra un contingent de cel puţin 1.000 de militari la bazele sale aeriene din Tartus şi Hmeimim, conform presei ruse. 

Citește și: Rusia își va retrage trupele din Siria. SUA nu comentează, iar opoziția siriană salută anunțul

Peste 50 de avioane de luptă rusești au vizat mii de „ținte teroriste”, de la începutul campaniei aeriene a Rusiei în Siria, la 30 septembrie 2015. Forţele aeriene ruse au permis armatei siriene să acumuleze victorii, după ce vara trecută aceasta s-a confruntat cu mari probleme în teren. 

Cu toate acestea, Occidentul a acuzat Rusia că şi-a direcţionat în special loviturile, mai ales în primele luni ale campaniei, asupra rebelilor, oponenţi ai regimului sirian, mai degrabă decât asupra poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI). 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă