24.5 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Alegeri Marea Britanie: Conservatorii, pe primul loc. Primele declarații ale lui...

UPDATE. Alegeri Marea Britanie: Conservatorii, pe primul loc. Primele declarații ale lui Cameron. Liderii partidelor înfrânte demisionează

UPDATE: Liderii partidelor din Marea Britanie care au pierdut alegerile care au avut loc, vineri, au demisionat.

Astfel, liderul democrat-liberalilor, Nick Clegg, și-a anunțat vineri demisia din fruntea partidului. 

”Rezultatele au fost devastatoare”, a recunoscut Nick Clegg, într-o conferință de presă la Londra. La orele 10:30 GMT, liberal-democrații nu aveau decât opt deputați (față de 57, în parlamentul actual), în condițiile în care se mai așteaptă rezultatele de la doar nouă circumscripții electorale din cele 650 la nivelul Regatului Unit.

Citește și: Liderul liberal-democraților britanici, Nick Clegg, a demisionat 

De asemenea, Nigel Farage, a anunțat vineri că renunță la funcția de lider al UKIP după ce nu a reușit să intre în parlament în urma alegerilor legislative desfășurate joi în Marea Britanie.

”Vor avea loc alegeri pentru conducerea viitorului lider UKIP în septembrie și voi lua în considerare în timpul acestei veri dacă mă voi înscrie pentru a face această muncă din nou”, le-a declarat Farage reporterilor.

Citește și: UPDATE. Liderul UKIP Nigel Farage a DEMISIONAT după ce nu a obținut niciun mandat în Camera Comunelor 

Și liderul laburiștilor, Ed Miliband, şi-a anunţat demisia.

“Încă mai cred acest lucru dar publicul a votat altfel noaptea trecută. Îmi depun demisia, care va intra în vigoare după comemorările de Ziua Victoriei din această după-amiază. Vreau să fac acest lucru imediat pentru că partidul are nevoie de o dezbatere deschisă în legătură cu calea ce trebuie urmată fără constrângeri”, a spus el.

Citește și: UPDATE. Alegeri Marea Britanie: Șeful Partidului Laburist, Ed Miliband, a DEMISIONAT 

——

UPDATE: La scurt timp după câștigarea mandatului său de parlamentar în circumscripția Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici, David Cameron, și-a exprimat speranța că va forma noul guvern în câteva zile.

Cameron a adăugat că noaptea de joi spre vineri a fost una ”foarte solidă” pentru Partidul Conservator, dar a precizat că este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.

Conform celor mai recente estimări ale BBC, Partidul Conservator ar urma să obțină jumătate din cele 650 de mandate parlamentare.

———

Partidul Conservator al premierului David Cameron se clasează pe primul loc în urma scrutinului din Marea Britanie, fiind urmat de Partidul Laburist, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, potrivit Mediafax.

De asemenea, naționaliștii din Partidul Naționalist Scoțian (SNP) au obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției. 

Partidul Conservator este creditat cu 316 locuri în Parlamentul de 650 de locuri, iar Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, ar obţine 239 de locuri, relatează BBC News Online.

Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obțină un al doilea mandat de premier, singur sau cu sprijinul aliaților. 

Citește și: Alegeri în Marea Britanie. Luptă strânsă între laburiști și conservatori

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) devine a treia forță în parlamentul din Westminster. Cu toate acestea, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudență, exprimându-și, într-o postare pe Twitter, dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa toate fotoliile rezervate scoțienilor, cu excepția unuia, informează Agerpres

Potrivit acestui sondaj realizat la ieșirea de la urne de principalele posturi de televiziune britanice, SNP și-ar multiplica de peste 9 ori numărul de parlamentari comparativ cu 2010.

Liberalii democrați nu ar obține, în schimb, decât 10 locuri, în condițiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. Partidul eurofob și populist Ukip ar avea în continuare doi deputați.

“Dacă aceste rezultate sunt exacte, aceasta înseamnă că alegerile au fost câștigate în mod clar de conservatori”, a declarat, la BBC, ministrul educației din fostul guvern, Michael Gove.

Aritmetica electorală din Marea Britanie impune unui partid să obțină 326 de locuri pentru a putea guverna singur. Cu toate acestea, cu un scor de 316 deputați, conservatorii ar putea forma un guvern minoritar și să se asigure, de la caz la caz, de sprijinul foștilor parteneri liberal-democrați și/sau al partidului protestant DUP nord-irlandez.

Citește și: Marea Britanie. Un candidat Ukip: Românii, nişte gunoaie, iar imigranţii de la Mediterana membri Statului Islamic

Ed Miliband spera, la finalul unei campanii mult mai dinamice decât cea a adversarului său, să-i aducă pe laburiști la putere. Din contră, David Cameron s-a străduit, în timpul campaniei sale șterse, să traducă în intenții de vor succesele economice care îi pot face invidioși pe majoritatea liderilor europeni.

Peste 45 de milioane de alegători au fost chemați la urne din Belfast la Cardiff, din Edimbourgh la Londra, în 50.000 de birouri de vot deschise în cele mai insolite locuri, cu urne în pub-uri, școli primare, biserici, într-un autobuz școlar, o moară de vânt sau un templu hindus.

O realegere a lui Cameron ca premier ar reanima temerile în alte capitale europene, liderul conservator promițând să desfășoare până în 2017 un referendum în favoarea sau contra menținerii Marii Britanii în UE.

 

 

 

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...
Ultima oră
Pe aceeași temă