15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Atentatele de la Paris: Poliţia din Malines neagă că ar fi...

UPDATE. Atentatele de la Paris: Poliţia din Malines neagă că ar fi avut adresa lui Abdeslam încă din 7 decembrie

UPDATE 16:10. Salah Abdeslam, principalul suspect arestat pentru atentatele de la Paris, a fost interogat numai o oră între momentul în care a fost arestat şi atacurile de marţi dimineaţă de pe aeroportul şi de la metroul din capitala Belgiei şi nu a fost întrebat despre posibile atacuri viitoare, relatează cotidianul Le Soir, citat de  News.ro. Potrivit unor surse apropiate anchetei, autorităţile nu l-au interogat mai mult timp pentru că era rănit.

Sven Mary, avocatul lui Abdeslam, şi două surse apropiate investigaţiei au declarat că anchetatorii nici nu l-au întrebat pe terorist despre alte posibile atacuri, pentru că erau mai interesaţi de rolul pe care l-a jucat acesta în masacrul din noiembrie, de la Paris, soldat cu 130 de morţi.

Deşi ofiţerii descoperiseră un detonator, arme şi amprentele digitale ale lui Abdeslam într-o locuinţă din Bruxelles, cu câteva zile mai devreme, şi deşi existau tot mai multe suspiciuni că celula teroristă de la Bruxelles era mai mare decât se credea initial, anchetatorii au ales să nu îl exercite pe suspect pe presiuni înainte să se refacă din punct de vedere medical. 

“Nu au crezut că era posibil ca ceva să se întâmple marţi dimineaţă”, a spus un oficial.

Parchetul federal, însărcinat cu ancheta, nu a comentat informaţiile.

 

UPDATE 13:40. Poliţia din oraşul Malines (Mechelen, regiunea Flandra din Belgia) a dezminţit vineri informaţia potrivit căreia un poliţist din localitate avea încă din 7 decembrie 2015 adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam, ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 din Paris şi care este suspectat de implicare în organizarea atentatelor de marţi din Bruxelles, relatează vineri cotidianul belgian La Derniere Heure. 
Poliţiştii din Malines nu au dispus de o astfel de informaţie, a declarat şeful acestora pentru publicaţia belgiană. 

9:20. Un polițist avea adresa lui Salah Abdeslam, arestat pentru implicarea în atentatele de la Paris, din luna noiembrie 2015 și prins în urmă cu o săptămână,  încă din 7 decembrie, scrie cotidianul belgian La Derniere Heure, citând surse judiciare. 

Astfel, polițistul din Malines avea un raport confidențial pentru celula antitero a Poliției federale din Bruxelles, unde era specificată adresa – strada Quatre Vents, nr.79 – unde a și fost găsit Abdeslam vinerea trecută. Raportul confidențial însă nu a fost trimis, rămânînd timp de trei luni în posesia poliției din Malines. 

Citește și: Atentatele de la Paris: Salah Abdeslam: Nu am vrut să mă arunc în aer

În raportul întocmit de poliţistul din Malines se menţiona că Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă şi să se deplaseze de complicele său Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel împreună cu ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 din Paris în timpul raidului din Molenbeek al poliţiei belgiene. Poliţistul din Malines aflase informaţia de la un coleg de origine musulmană, care la rândul său primise pontul de la comunitatea musulmană din Malines. 

Autorităţile belgiene au deschis o anchetă pentru a stabili de ce informaţia furnizată de poliţistul din Malines nu a fost comunicată mai departe poliţiei din Bruxelles.

Aflat în prezent încarcerat la Bruges, Abdeslam urmează să compară în faţa instanţei la Bruxelles, pe 31 martie, pentru executarea unui mandat de arestare european emis de Franţa pe 24 noiembrie anul trecut. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Portul Constanța, victima perfectă a managementului defectuos al statului!

Portul Constanța se află în primele 20 de porturi europene ca volum de mărfuri manipulate, dar activitatea sa este ”afectată semnificativ de acțiunea/inacțiunea...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă