10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAu fost acordate premiile BAFTA 2015. Vezi care au fost câștigătorii

Au fost acordate premiile BAFTA 2015. Vezi care au fost câștigătorii

Cele mai prestigioase distincţii din cinematografia britanică, premiile BAFTA 2015, au fost decernate duminică. Filmul „Grand Budapest Hotel" a primit cele mai multe distincţii ale serii, inclusiv cea pentru scenariu original, informează Mediafax.

„The Grand Budapest Hotel", povestea unui administrator legendar al unui hotel şi a tânărului său protejat, a câştigat premiile pentru scenariu original, costume, regie artistică, machiaj şi coafuri şi muzică originală.

Filme

Filmul „Boyhood/ 12 ani de copilărie" a câștigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Drama „12 ani de copilărie" a câştigat premiile BAFTA 2015 la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi cea mai bună actriţă în rol secundar, Patricia Arquette.

Citește și: Gala Annie Awards 2015. Ce animație a câștigat marele premiu

Filmul biografic al fizicianului Stephen Hawking, „The Theory of Everything",  a obţinut trei premii, inclusiv la categoria cel mai bun actor în rol principal, Eddie Redmayne.

 „Citizenfour", povestea fostul agent de securitate american Edward Snowden, regizată de Laura Poitras, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar.

Pelicula „Jocul codurilor: The Imitation Game/ The Imitation Game" nu a obţinut niciun premiu, deşi a fost nominalizată la nouă categorii.

Filmul „Marea aventură Lego/ The Lego Movie" a câştigat trofeul la categoria cel mai bun film de animaţie, iar pelicula poloneză "Ida" a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin.

„Boogaloo and Graham", povestea a doi băieţi din Belfast a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj britanic, iar „The Bigger Picture" a câştigat la categoria cel mai bun scurtmetraj de animaţie britanic.

Producători și regizori

Premiul de debut a fost acordat lui Stephen Beresford şi David Livingstone pentru producerea şi scenariul filmului „Pride", povestea unei colaborări puţin probabile dintre mai mulţi activişti gay şi mineri în timpul grevei minerilor britanici din 1984.

Richard Linklater a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru realizarea filmului „Boyhood", filmat de-a lungul a 12 ani cu aceeaşi distribuţie.

„Linklater a transformat o poveste obişnuită într-una extraordinară", a spus actrița Patricia Arquette, care a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea unei mame singure în acelaşi film.

Actori

Actorul Eddie Redmayne a câştigat premiul la categoria cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything", celebrul fizician paralizat din cauza unei boli neurodegenerative. Pelicula a câştigat şi distincţia cel mai bun film britanic.

Redmayne a declarat că Hawking şi familia sa au susţinut îndeaproape producţia filmului. Fizicianul a asistat la ceremonia de premiere şi a primit ovaţii în momentul în care a prezentat premiul pentru cele mai bune efecte speciale, acordat filmului „Interstellar: Călătorind prin univers/ Interstellar".

Citește și: Premiile Oscar 2015. Care sunt filmele favorite în acest an

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit lui Julianne Moore, pentru interpretarea unei profesoare de lingvistică, bolnavă de Alzheimer, în filmul „Still Alice".

J.K. Simmons a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea unui profesor de jazz dominator în pelicula „Whiplash". Filmul, realizat de regizorul american Damien Chazelle în doar 19 zile, a mai primit premii la categoriile cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet.

Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit mexicanului Emmanuel Lubezki pentru performanţa sa în filmul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman".

Actorul Jack O'Connell, în vârstă de 24 de ani, a câştigat premiul „Rising Star", singura distincţie acordată pe baza voturilor publicului, pentru un actor aflat la începutul carierei.

Gala de decernare a premiilor Academiei de film şi televiziune britanice – British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) – a avut loc la Royal Opera House din Londra, duminică seară.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă