11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBREXIT. Formațiuni politice din mai multe țări vor referendum pentru ieșirea din...

BREXIT. Formațiuni politice din mai multe țări vor referendum pentru ieșirea din UE

Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Naţional a susținut, vineri, că un referendum similar celui organizat în Marea Britanie trebuie organizat și în Franța și în Uniunea Europeană. Ideea este susținută și de formațiuni politice din Olanda, Italia și Irlanda, informează Agerpres, care citează agențiile de presă internaționale.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, a calificat rezultatul referendumului din Marea Britanie drept „victoria libertății”: „Victoria libertăţii! Aşa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franţa şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană”, a scris Le Pen pe contul său de Twitter.

La rândul său, vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot, a precizat că „libertatea popoarelor câştigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit”. Totodată, el a mai scris că acum este rândul Franței să organizeze un astfel de referendum.

Totodată, iderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru că a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi a spus că ar trebui să urmeze Italia, transmite DPA. 

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani

„Bravo pentru curajul cetăţenilor liberi! Inima, creierul şi mândria au învins minciunile, ameninţările şi şantajul.Mulţumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook. 

Similar, liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană. „Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta). 

Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. „Să lăsăm poporul olandez să decidă (…) Olandezii trebuie cât mai repede să aibă şansa de a-şi exprima opinia privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană”, a mai spus el.

Citește și: BREXIT. Preşedintele Parlamentului European: Mă aştept ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE să înceapă rapid 

Totodată, partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut apel la un referendum privind o Irlandă unificată. Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are „consecinţe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. 

Numărătoarea finală a voturilor arată că 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată BBC, după încheierea numărătorii. Astfel, 17,410,742 au votat pentru, iar 16,141,241 – împotriva Brexitului.

Citește și:  BREXIT. Primele reacții, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă