14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCameron participă la ultimele negocieri pentru evitarea unui Brexit, înainte de summitul...

Cameron participă la ultimele negocieri pentru evitarea unui Brexit, înainte de summitul de la Bruxelles

Premierul britanic David Cameron participă, miercuri, la ultimele negocieri, care vizează evitarea unui „Brexit”, înainte de începerea summitului de la Bruxelles, care va avea loc joi și vineri, informează AFP, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană exclude ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Astfel, el a precizat că UE nu are un plan B. 

“Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană şi va rămâne un membru constructiv şi activ al Uniunii Europene”, a spus Juncker, care urmează să se întâlnească în cursul zilei de marţi, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron. 

Citește și: UE exclude posibilitatea unui Brexit. Marea Britanie: propunerile Consiliului European reprezintă o bază solidă pentru negocieri

Cameron a promis să organizeze un referendum privind menţinerea sau nu a ţării sale în UE. El speră să obţină un compromis la summitul european de joi şi vineri de la Bruxelles, ceea ce i-ar permite să organizeze această consultare încă din luna iunie.  Şeful guvernului britanic s-a întâlnit de asemenea că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Executivul de la Londra a transmis, într-un comunicat, că încă rămân „detalii de pus la punct” după discuţiile dintre Cameron şi oficialii europeni. 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a răspunde revendicărilor Londrei şi pentru a evita un Brexit, însă punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigraţie şi guvernanţă economică la suveranitate politică. â

Citește și: The Telegraph: Negocierile pentru evitarea Brexit-ului s-au împotmolit

În afară de Schulz, Cameron s-a mai văzut la Bruxelles cu trei eurodeputaţi implicaţi în negocierile de ultimă oră şi cu liderii a două principale grupuri din PE: Manfred Weber (Partidul Popular European) şi Gianni Pittella (socialişti). Cameron s-a văzut luni cu preşedintele francez Francois Hollande, care refuză să ofere prea multe concesii Londrei privind zona euro. 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă