9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCasa Albă: Planul de desfăşurare a trupelor SUA în estul Europei este...

Casa Albă: Planul de desfăşurare a trupelor SUA în estul Europei este abia la început

Planul de dislocare a forţelor americane în estul Europei este acum în stadiul de “planificare politică” şi va urma strategia de până acum a Statelor Unite, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Declaraţia reprezentantului Casei Albe, oferită luni pentru Vocea Americii, reprezintă confirmarea oficială a informaţiilor prezentate sâmbătă de ziarul New York Times.

Potrivit acestei surse, SUA vor staţiona 5000 de luptători şi tehnică militară grea în ţări cum ar fi Polonia, România şi Bulgaria (câte 750 de oameni) precum şi în Estonia, Letonia şi Lituania (câte 150 de militari). De asemenea, şi în Ungaria este posibil să fie dislocate trupe americane.

“Tratatul NATO oferă protecţie aliaţilor noştri, iar Statele Unite şi preşedintele Statelor Unite susţin acest tratat”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a precizat că Departamentul Apărării este încă în etapa de stabilire a locaţiilor pentru dislocarea forţelor. Declaraţia lui Steve Warren ar putea explica reacţiile diferite ale unor state europene din NATO, cu privire la informaţiile vehiculate de presa din SUA. În timp ce Polonia a confirmat că poartă negocieri pentru a primi armament american, Bulgaria a susţinut că nu a primit o asemenea propunere din partea SUA.

Citeşte şi: Polonia, prima ţară care CONFIRMĂ că va primi ARMAMENT GREU american

Un prim răspuns a venit şi din partea Letoniei. Preşedintele Raimonds Vejonis, fost ministru al Apărării, a precizat că “dacă se întâmplă ceva, nu putem aştepta zile sau săptămâni pentru a ne echipa. Avem nevoie să reacţionăm imediat”.

Cu privire la România, intenţiile SUA de a disloca armament greu au fost anunţate încă de la sfârşitul lunii martie 2015. Generalul american Philip Breedlove, comandantul Forțelor Aliate din Europa, a declarat la Bucureşti că „decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO”.

Pus în fața declarației publice a oficialului NATO, ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a precizat că „în acest moment avem discuții la nivel tehnic”.

Citeşte şi: Generalul Philip Breedlove, comandant american: NATO va staționa armament greu pe teritoriul României

După ce vor fi gata, planurile de dislocare a forţelor americane în estul Europei vor trebui aprobate de secretarul Apărării, Ash Carter şi, în final, de preşedintele Barack Obama.

Imediat după apariţia informaţiilor din New York Times, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că aplicarea planurilor SUA de dislocare a trupelor în estul Europei va favoriza “o nouă confruntare millitară cu consecinţe periculoase”, notează Vocea Americii.

Generalul rus Iuri Iakubov a declarat că trimiterea de trupe americane în estul Europei va fi considerată de Rusia drept “cel mai agresiv gest al Pentagonului şi al NATO de la sfârşitul Războiului Rece”, la care Rusia va răspunde prin “dezvoltarea forţelor şi a mijloacelor militare pe direcţia strategică Vest”.

Citeşte şi: NATO trimite armament greu în estul Europei. Rusia aduce TANCURI, TUNURI, RACHETE şi AVIAŢIE la frontieră

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă