21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe sfat oferă ambasadorul Olandei Republicii Moldova

Ce sfat oferă ambasadorul Olandei Republicii Moldova

Ambasadorul Olandei în România şi Republica Moldova, Matthijs van Bonzel, a declarat, miercuri, la Chişinău, că Moldova trebuie să se reorienteze pe piaţa UE, informează Mediafax.

“Republica Moldova trebuie să se reorienteze pe piața Uniunii Europene. Noi vă putem oferi asistență în creșterea calității producției agricole în conformitate cu standardele Uniunii”, a spus Matthijs van Bonzel, în timpul unei întrevederi cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială de la Chişinău.

Citește și: Ce spune ambasadorul Olandei despre corupția din Moldova

Diplomatul olandez a mai spus că, după semnarea Acordului de Asociere, principala preocupare a autorităților de la Chișinău ar putea fi crearea condițiilor de acces pe piețele Uniunii Europene pentru întreprinderile și producătorii mici și mijlocii, inclusiv agricultori, din Republica Moldova.

Diplomatul olandez a subliniat necesitatea utilizării transparente a fondurilor oferite de partenerii externi Republicii Moldova.

La rândul său, Nicolae Timofti a mulţumit pentru susținerea oferită de Olanda în parcursul european al Republicii Moldova și pentru ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul de la Haga.

Citește și: Când va accepta Olanda aderarea României la spațiul Schengen

De asemenea, Timofti a apreciat sprijinul acordat de Regatul Țărilor de Jos în domeniul reformei justiției, pe parcursul ultimilor ani.

Van Bonzel a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă ţinută la sfârşitul mandatului său, că instituţiile din sistemul judiciar al Republicii Moldova au nevoie de sprijin şi de încurajare, buna funcţionare a statului şi economia fiind importante.

Matthijs van Bonzel a vorbit despre un program de suport pentru guvernul moldovean, referitor la justiţie, programul fiind dezvoltat “în strânsă colaborare cu România”.

Ambasadorul a spus că instituţiile din România care funcţionează, DNA, DIICOT, CSM, au echivalent la Chişinău şi că acestea au nevoie de sprijin şi trebuie să fie încurajate. Diplomatul a mai spus că nu este suficient să fie indicate nişte direcţii pentru Moldova, ci este necesar ca oamenii să se întâlnească pentru a lucra împreună “judecătorii cu judecătorii, grănicerii cu grănicerii”. “Aceasta este cea mai bună metodă, nu miliarde de programe imense care nu funcţionează. Trebuie ajutaţi moldovenii care vor să îmbunătăţească, stând acolo cu ei”, a afirmat ambasadorul.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a primit miercuri la reşedinţa de stat pe ambasadorul Olandei în România şi Republica Moldova, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Matthijs van Bonzel are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. “Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici”, anunța la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă