14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe vrea Rusia de la Germania şi Franţa

Ce vrea Rusia de la Germania şi Franţa

Oficialii ruşi le-au cerut reprezentanţilor Germaniei şi Franţei să pună presiune pe liderii ucraineni pentru a implementa în Ucraina prevederile acordului de pace de la Minsk, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează Mediafax

Serghei Lavrov a declarat, miercuri, că Rusia se aşteaptă ca Germania şi Franţa să preseze liderii de la Kiev să înceteze conflictul armat din estul Ucrainei şi să respecte planul de pace.

Citește și: VIDEO. Gafă diplomatică de proporții. Pe cine a ÎNJURAT ministrul rus de Externe

El a precizat că reprezentanţii germani şi francezi ar trebui să-l convingă pe Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, să implementeze prevederile acordului de la Minsk semnat în data de 12 februarie 2015, un acord de încetare a conflictului armat din estul Ucrainei dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi.

“Este necesar, din punctul nostru de vedere, să se pună presiune suplimentară pe (conducerea de la – n.r.) Kiev”, a declarat Lavrov, adăugând că se aşteaptă ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Francois Hollande, preşedintele Franţei, să acţioneze în conformitate cu statutul de ţări care garantează implementarea acordului de pace de la Minsk.

Declaraţia lui Lavrov a fost făcută în contextul în care ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anunţat că Petro Poroşenko, Angela Merkel şi Francois Hollande se vor întâlni luni la Berlin pentru a discuta situaţia conflictului din estul Ucrainei care s-a intensificat în ultimele zile, în special în zonele Mariupol şi Horlivka, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a atribuit Administraţiei prooccidentale de la Kiev intensificarea confruntărilor militare în estul Ucrainei. “Din păcate, asistăm la amplificarea conflictului, iar vina nu este a miliţiilor din regiunea Donbas, ci a părţii adverse”, a acuzat preşedintele Rusiei. “Sper că nu vor fi confruntări de amploare”, a insistat Putin.

Conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până în prezent, potrivit estimărilor ONU, cu cel puţin 6.500 de morţi.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă