18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialChina: Un nou cod roşu de poluare a aerului, în Beijing

China: Un nou cod roşu de poluare a aerului, în Beijing

Al doilea cod roşu de poluare a aerului, în decurs de două săptămâni, a fost decretat, vineri, de autorităţile din Beijing, informează BBC.

Pentru a limita poluare, biroul municipal responsabil cu mediul a decis să închidă de fabrici. Mai mult, autorităţile au dispus circulația rutieră alternativă sâmbătă pentru vehiculele private, în funcție de numărul de înmatriculare.

Potrivit meteorologilor, capitala Chinei va fi sub cond roşu de poluare de sâmbătă până marţi. Mai mult, la nivel naţional, o zonă foarte mare, din regiunea centrală Xian până în regiunea nord-estică Harbin va fi afectată de poluare.

Autorităţile din Beijing sfătuiesc cetăţenii să evite activităţile exterioare, iar şcolile să îşi suspende activitatea.

Codul roşu de poluare reprezintă cel mai ridicat nivel, instituit în urmă cu doi ani şi prevede restricţii de circulaţie a maşinilor, cât şi de funcţionare a fabricilor. 

Citeşte şi: China: Școlile, ÎNCHISE, după codul roșu de POLUARE

Guvernul a promis cetăţenilor că va lua măsuri pentru a remedia gradul ridicat de poluare din China, întrucât expunerea pe termen lung la anumite substanţe prezente în smog duc la afecţiuni pulmonare şi deficienţe respiratorii.

Densitatea particulelor de 2,5 microni în diametru, deosebit de periculoase pentru sănătate deoarece pătrund adânc în plămâni, a depășit de multe ori 300 de micrograme pe metru cub în timpul alertei roșii de săptămâna trecută, potrivit nivelurilor de referință măsurate de Ambasada SUA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un plafon mediu de numai 25 micrograme în douăzeci și patru de ore.

Autorităţile au emis o hartă care arată zonele cele mai afectate de poluare, între care se găsesc 12 oraşe, din jurul capitalei Beijing au ridicat, de asemenea, nivelul de alertă la codul roșu, a anunțat Biroul Național de Mediu într-o declarație separată, adăugând că a îndemnat guvernele provinciale să pună în aplicare măsuri de urgență pentru a contracara puternica poluare a aerului.

Citește și: Cod roşu de poluare în Beijing, pentru prima dată în istorie

Autoritățile au anunțat pentru prima dată la 7 decembrie o alertă roșie asociată cu o serie de măsuri preventive, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient față de un episod foarte grav de smog de la începutul acestei luni.

Beijing-ul a ridicat prima avertizare de cod roșu din această lună la 10 decembrie, vânturile reci din nord dispersând apoi aerul toxic și permițând să reapară un cer albastru și senin.

Cele mai citite

Acuzații de fraudă, corupție și manipulare financiară

Dezvăluiri șocante despre impunerea candidaților și cheltuirea banilor în interiorul partidului AUR, sub conducerea lui George Simion și a lui Marius Lulea.  Începe să...

Marijuana la borcan. DIICOT a descoperit o cultură de canabis într-un apartament din București

Din ancheta efectuată de DIICOT în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024, s-a constatat că individul în cauză a inițiat și a dezvoltat o...

Anunț făcut de ministrul Educației. Cum își pot echivala unii elevi examenul de bacalaureat

Conform declarației ministrului Educației, Ligia Deca, elevii care au obținut premii individuale la concursurile sau olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației vor putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă