13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialConvoiul cu urna funerară a lui Fidel Castro a plecat într-un pelerinaj...

Convoiul cu urna funerară a lui Fidel Castro a plecat într-un pelerinaj de patru zile, lung de aproape 1000 de kilometri

Convoiul ce însoțește urna funerară a lui Fidel Castro a plecat miercuri dimineață într-un pelerinaj de patru zile prin Cuba până în localitatea Santiago, leagănul revoluției cubaneze, informează AFP citată de Agerpres.

Funeraliile fostului lider comunist sunt programate duminică în orașul Santiago de Cuba.

După două zile în care sute de mii de cubanezi au adus un omagiu lui Fidel Castro la Havana, cenușa sa, pusă într-o urnă de cedru, învelită cu drapelul Cubei și protejată de un cadru de sticlă, va reface în sens invers drumul parcurs de liderul revoluției cubaneze și de gherila sa în anul 1959.

Convoiul militar, alcătuit din șapte vehicule, a pornit la drum la ora locală 07:16 (12:16 GMT) din fața Ministerului Forțelor Armate, în prezența membrilor guvernului, a demnitarilor din partidul comunist și a văduvei lui Castro, Dalia Soto del Valle.

La trecerea ‘Caravanei libertății’, sute de mii de cubanezi înghesuiți de-a lungul traseului din Havana strigau ‘Vivas’ agitând drapele cubaneze.


Citește și:   Zeci de mii de cubanezi i-au adus un ultim omagiu lui Fidel Castro, în Havana

Prezenţi la eveniment au fost şi preşedinţii Mexicului, Ecuadorului, Boliviei, Venezuelei, dar şi Africii de Sud, precum şi lideri ai unor ţări mai mici, care au rostit discursuri în onoarea lui Castro, care a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.


 

Convoiul va parcurge 950 de kilometri, iar la capătul celor patru zile de pelerinaj urna funerară va fi îngropată duminică la cimitirul Santa Ifigenia de Santiago, alături de mausoleul lui José Marti, eroul independenței Cubei.

Funeraliile de duminică vor marca și încheierea celor nouă zile de doliu național decretate vineri seară de fratele lui Fidel Castro și succesorul său la putere, Raul Castro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă