9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE: Testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord

CRONOLOGIE: Testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord

Duminică, Phenianul a anunţat că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunităţii internaţionale ca un test de rachetă balistică. Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreei de Nord. 

Primele cercetări în domeniul construcţiei de rachete balistice ale RPDC datează din anii ’60 ai secolului trecut, când Phenianul încerca să-şi dezvolte capacităţile strategice în colaborare cu China şi URSS, conform unei cronologii realizate de Agerpres.

Primul test de rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord s-a înregistrat la 29-30 mai 1993. Atunci a fost lansată racheta Nodong-1 în Marea Japoniei, de la o bază din Hwadae, în apropierea portului Wonsan. Realizată la jumătatea anilor ’80, racheta Nodong-1 este considerată una cu rază medie de acţiune, fiind o variantă îmbunătăţită a rachetei sovietice SS-1, cunoscută şi sub numele de ”Scud”. 

Citește și: Coreea de Nord a anunțat că a plasat un satelit pe orbită. Reuniune ONU de urgență. Reacții internaționale

La 31 august 1998, Phenianul a lansat satelitul Kwangmyongsong-1, primul pe care această ţară l-a lansat. Deşi guvernul nord-coreean a considerat lansarea un succes, nu au fost depistate obiecte noi pe orbită. Evenimentul a fost primit cu îngrijorare de numeroase ţări, având în vedere că tehnologia folosită pentru lansarea satelitului poate fi folosită şi pentru propulsarea unei rachete balistice intercontinentale. 

Noi teste cu rachete au fost efectuate de Coreea de Nord la 5 iulie 2006. Printre cele cel puţin şapte rachetele lansate s-a numărat una cu rază lungă de acţiune, denumită Taepodong-2 şi lansată din baza Musudan-ri, precum şi una cu rază scurtă, Nodong. Toate au amerizat în Marea Japoniei. Acţiunile RPDC au provocat imediat reacţii de condamnare din partea comunităţii internaţionale şi au antrenat convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU. În apărarea lor, nord-coreenii au declarat că testele nu sunt decât manevre militare de rutină în vederea sporirii capacităţii defensive a ţării. 

La 5 aprilie 2009, a fost lansat satelitul Kwangmyongsong-2. La 25 mai 2009, regimul de la Phenian a procedat la un nou tir cu rachetă sol-aer şi altul sol-mare, în largul coastelor estice ale RPDC, în apropierea localităţii Hamhung. 

Un nou satelit a fost lansat de către RPDC la 13 aprilie 2012, Kwangmyongsong-3, însă racheta a explodat la 90 de secunde de la lansare. La 12 decembrie 2012, nord-coreenii au lansat cu succes satelitul Kwangmyongsong-3 Unitatea 2. Racheta folosită s-a numit Unha 3, fiind o derivată a rachetei militare Taepodong-2. 

Noi lansări de rachete balistice au fost efectuate de Coreea de Nord în luna mai 2013. Acestea au avut o rază scurtă de acţiune şi au căzut în Marea Japoniei. 

În luna iunie 2014, Coreea de Nord a efectuat un test cu o nouă rachetă tactică de înaltă precizie, conform agenţiei oficiale nord-coreene KCNA care a subliniat un ”progres” semnificativ în capacitatea de apărare a ţării. La 2 iulie 2014, Coreea de Nord a lansat două noi ”proiectile” cu rază scurtă de acţiune spre largul mării. La 9 iulie 2014, armata nord-coreeană a lansat alte două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Marea Chinei de Est, primele în 20 de ani lansate din zona de coastă. Cele două rachete au căzut în apele internaţionale după ce au parcurs 500 de kilometri. 

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat, în repetate rânduri, testele cu rachete balistice efectuate de RPDC. Astfel, la 15 iulie 2006, prin Rezoluţia 1695, Consiliul de Securitate a interzis vânzarea de materiale ce ar putea contribui la continuarea programului balistic al RPDC. La 22 ianuarie 2013, Rezoluţia 2087 a condamnat lansarea satelitului din 12 decembrie 2012. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă