13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce depinde relația Rusiei cu Republica Moldova

De ce depinde relația Rusiei cu Republica Moldova

Relaţiile economice dintre Rusia şi Republica Moldova vor depinde de poziţia Chişinăului privind trupele ruse de menţinere a păcii din Transnistria, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu Guvernul desfăşurată în Duma de Stat, informează Mediafax

“M-am întâlnit zilele trecute cu vicepremierul moldovean Victor Osipov şi i-am spus clar că relaţiile economice şi comerciale cu Moldova vor depinde de schimbarea poziţiei lor privind trupele ruse de menţinere a păcii, rotaţia grupului nostru militar staţionat în regiunea transnistreană pentru a asigura siguranţa depozitelor de armament”, a declarat Rogozin, potrivit paginii electronice a agenţiei TASS.

Citește și: Marea Adunare Națională de la Chișinău convocată pe 5 iulie, pentru unirea Republicii Moldova cu România

Conform vicepremierului rus, problema este că “nu ai cu cine să vorbeşti” la Chişinău, deoarece autorităţile din Republica Moldova s-au schimbat constant.

“Sper că vom putea reglementa o serie de probleme până în toamnă”, a precizat Rogozin.

Republica Moldova a semnat anul trecut un acord de asociere cu Uniunea Europeană, provocând furia Rusiei, care a interzis importul de fructe şi legume din această ţară. Embargoul a afectat puternic economia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Citește și: BACALAUREAT 2015.Cum s-au descurcat elevii la BAC în Republica Moldova, față de români

Alţi 402 militari ruși fac parte din forţa de menținere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de menţinerea păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene şi, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

În plus, Ucraina a anulat în iunie cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă