9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizia Israelului de construire a unui zid de separare într-un sector creștin,...

Decizia Israelului de construire a unui zid de separare într-un sector creștin, condamnată de UE

Decizia Israelului de a relua construcția zidului de separare cu Cisiordania în valea Cremisan, lângă oraşul Bethleem, a fost criticată de misiunea Uniunii Europene (UE) din teritoriile palestiniene, informează AFP, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, Israelul a început să înalţe blocuri de beton de opt metri în sectorul majoritar creştin Beit Jala şi din valea Cremisan, la sud de Ierusalim, unde proiectul a dat naştere unei rezistenţe vehemente din partea comunităţii creştine palestiniene locale. 

Astfel, misiunile UE la Ierusalim şi Ramallah şi-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la relansarea lucrărilor de construcţie a barierei de separare din valea Cremisan”.

Citește și: Israel: A început construcția unui zid de separare într-un sector creștin din Cisiordania

Palestinienii au înregistrat o victorie provizorie în aprilie 2015, după ce Curtea Supremă a Israelului a blocat construirea zidului în zonă şi i-a cerut statului să ia în considerare alte trasee. Însă, cu trei luni mai târziu, ea a autorizat construcţia, doar cu câteva restricţii. Contestată de palestinieni pe tot parcursul său, construcţia zidului a dus la o rezistenţă deosebită în jurul Beit Jala. Comunitatea creştină a reuşit să-l mobilizeze pe Papă în favoarea sa. Ea a manifestat de nenumărate ori şi a sesizat justiţia israeliană. 

Cazul a suscitat cu atât mai multă atenţie cu cât zidul urma să treacă între o mănăstire şi un locaş al ordinului religios salezian. 

Israelul a început în 2002, în toiul celei de-a doua Intifada, să construiască această barieră care, potrivit autorităţilor, apără statul israelian de atacurile dinspre Cisiordania. Încheiată în proporţie de două treimi, ea ar urma să ajungă la circa 700 de kilometri. Zidul de separare otrăveşte viaţa palestinienilor şi este acuzat că stabileşte de fapt noi frontiere: traseul său se află în proporţie de 85% în Cisiordania, izolând 9,4% din teritoriul palestinien, potrivit ONU. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă