12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDemascarea asasinului miliardar

Demascarea asasinului miliardar

Robert Durst, un miliardar american, descendentul excentric al unei familii celebre în domeniul imobiliar din New York, a fost arestat pentru crime comise în urmă cu decenii dar neelucidate până acum.

Suspectat de mai multe crime etalate pe o perioadă de 30 de ani, dar niciodată condamnat, reuşind să deruteze procurorii şi anchetatorii poliţiei din SUA, el a mărturisit crimele sale mormăind pentru sine, într-o sală de baie, în timp ce microfonul folosit pentru un interviu la HBO era încă activat. „Ce am făcut? I-am ucis pe toţi, bineînţeles“. Mărturisirea uimitoare a fost făcută publică după câteva ore şi Durst a fost arestat la New Orleans.

Timp de trei decenii, miliardarul Robert Durst, moştenitor al unei dinastii de magnaţi ai imobiliarelor din New York şi suspect principal în două crime şi o dispariţie, a dus de nas poliţia şi judecătorii americani. Această incredibilă istorie de impunitate pare să fi luat capăt sâmbătă seară, în ajunul difuzării epilogului seriei documentare „The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst“ (Ghinionul: viaţa şi morţile lui Robert Durst) a canalului HBO. Este o serie de şase episoade halucinante realizată de documentaristul Andrew Jarecki, canalul american inventând un nou concept – mărturisirile (involuntare) în prime-time.

Citește și: Banca asiatică divizează SUA şi aliaţii europeni

În ultimele momente ale capitolului final al anchetei difuzată duminică seară, Durst s-a dus la toaletă cu un microfon încă branşat, în timp ce echipa de filmare îşi strângea echipamentul după ultimul interviu deosebit de dificil. Pentru sine, Durst a mormăit vizibil relaxat: „Asta e, ce ai făcut? I-am ucis pe toţi, evident“. Sâmbătă, Robert Durst a fost arestat în Louisiana, în hotelul Mariott din New Orleans.

Este un deznodământ senzaţional al afacerii Durst, urmărită de un larg public în Statele Unite. Robert Durst, 71 de ani, este suspect de crimă din 1982, după dispariţia inexplicabilă a soţiei sale, Kathie şi apoi principal suspect în alte două morţi misterioase. Milionarul excentric a trăit sub privirile suspicioase ale responsabililor cu aplicarea legii în trei state, care i-au urmărit drumul din New York la Los Angeles, unde unul din amicii cei mai apropiaţi a fost descoperit mort în locuinţa sa, în 2000.

L-au urmărit la Galveston, Texas, unde s-a refugiat după ce anchetatorii au redeschis cazul dispariţiei soţiei sale şi unde s-a dat drept o femeie mută, a împuşcat şi a făcut bucăţi un vecin, în 2001. A fost acuzat în 2003 de moartea acestuia din urmă în Texas, dar a fost declarat nevinovat după un proces în cursul căruia avocaţii au pledat legitimă apărare.

Doar suspect?

Durst a fost multă vreme principalul suspect şi în moartea lui Susan Berman, veche prietenă, scriitoare şi fiica lui David Berman, mafiot din Las Vegas, găsită în 2000 la Los Angeles, ucisă cu un glonţ în cap pentru că ştia despre dispariţia soţiei lui Robert, Khatie.

La cererea poliţiei din Los Angeles, Durst a fost arestat de poliţie şi FBI în New Orleans şi urmează să fie extrădat spre California. Potrivit Los Angeles Times, agenţii FBI cred că Durst încerca să părăsească SUA pentru că se cazase sub nume fals – Everett Ward – la hotelul unde a fost capturat, plătise cash şi avea asupra sa mai multe paşapoarte false.

Citește și: Netanyahu luptă pentru supravieţuire… politică

El deţine o casă în Huston, aflat la circa patru ore de New Orleans, care a fost sub supraveghere după începerea serialului-documentar al HBO, a declarat un procuror care îl urmărea de ani de zile. Puţin după punerea sub acuzare a lui Robert Durst, fratele său mai mic, Douglas, a publicat o declaraţie în numele societăţii familiale în care precizează că familia speră că Robert Durst va fi „în final făcut responsabil pentru tot ceea ce a făcut“. „Suntem mulţumiţi şi recunoscători tuturor celor care au ajutat la arestarea lui Robert Durst“.

Lauda de sine…

Durst a acceptat filmările şi interviurile pentru documentarul HBO fiind bucuros să vorbească despre sine după anii de acoperire mediatică de senzaţie, scoţând în evidenţă capacitatea sa de Houdini de a se sustrage din situaţiile care ar fi condamnat orice persoană fără temperamentul său imperturbabil sau accesul nelimitat la criminalişti de elită pe care îi angaja pentru a-l apăra.

În mod uimitor, el a fost achitat în cazul asasinării din Galveston care a avut loc un an după moartea lui Berman, deşi a admis că a dezmembrat corpul şi a aruncat bucăţile în saci de gunoi în golf. Avocaţii au reuşit să convingă juriul că acuzatul a ucis în legitimă apărare şi dezmembrarea cadavrului nu trebuie luată în considerate în verdicul lor.

Şi de această dată experţii arată că monologul lui Durst este bun pentru televiziune, dar este dificil de ştiut dacă înregistrarea comentariilor sale ar putea fi utilizate într-o instanţă judecătorească pentru că ele au fost făcute într-o sală de baie, când era singur şi avea o expectativă a vieţii private.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă