10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic este aproape de înfrângere. Terorismul nu va dispărea. Se va...

Statul Islamic este aproape de înfrângere. Terorismul nu va dispărea. Se va forma o uriaşă “diaspora teroristă”, avertizează directorul FBI

Directorul FBI, James Comey, a atenţionat, marţi, că în următorii doi-trei ani se va forma o masivă „diaspora teroristă”. În opinia sa, Statutul Islamic diin Irak şi Siria va fi distrus curând, dar asta nu va însemna sfârşitul terorismului, relatează The Daily Mail.

Directorul FBI, James Comey, a precizat că este extrem de îngrijorat că extremiştii violenţi vor pleca din Siria şi vor comite atacuri în alte ţări. Aşa-zisul califat va fi zdrobit, dar mulţi militanţi occidentali care sunt deja acolo, vor părăsi zona şi vor genera noi ameninţări de securitate. El a subliniat că, totuşi, numărul americanilor care merg în Siria pentru a lupta alături de organizaţiile teroriste a scăzut în ultimul an.

Afirmaţiile au fost făcute în fața Comisiei pentru securitate internă din Senatul american, la care a participat şi secretarul de stat Jeh Johnson. Acestsa a subliniat că ameninţările teroriste au evoluat, trecând de la atacuri teroriste direct „la o lume care include şi ameninţarea cu atacuri teroriste inspirate”, în care indivizi care trăiesc în SUA, se „auto-radicalizează” şi îşi atacă propria ţară.

Johnson spune că prin natura lor, atacurile teroriste inspirate, ca şi cele activate de la distanţă, sunt greu de detectat de serviciile de inteligenţă şi de cele de securitate.  Aceste se pot produce aproape fără nici un fel de atenţionare şi sunt o adevărată provocare pentru serviciile de securitate.

La aceeaşi dezbatere, Senatorul Ron Johnson a subliniat că ameninţarea „atacurilor teroriste ale militanţilor islamici rămâne foarte serioasă”. La doi ani de când preşedintele Barack Obama a anunţat că Statul Islamic va fi distrus, „s-au făcut foarte puţine progrese”.


ISIS are planuri de extindere şi după o înfrângere în Irak şi Siria.

Un militat ISIS susţine că mişcarea va renaşte în Africa de Nord, în timp ce Turcia se face că nu vede transporturile de arme, iar în Jarabulus încă mai sunt luptători ISIS. Citeşte aici articolul integral.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă