17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIsrael: Ciocniri între politiști și protestatari la o manifestație împotriva violenței forțelor...

Israel: Ciocniri între politiști și protestatari la o manifestație împotriva violenței forțelor de ordine

Aproximativ 50 de persoane au fost rănite, duminică seară la Tel Aviv după o manifestație contra violenței poliției și discriminării la care sunt supuși israelienii de origine etiopiană, potrivit serviciilor de urgență, potrivit Mediafax

Poliția a folosit grenade asurzitoare și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea și împiedica să ocupe primăria orașului Tel Aviv. Manifestanții au aruncat în poliție cu pietre, sticle și scaune, informează Le Monde.

Mai mulți demonstranți au fost arestați, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Luba Samri.

Circa 10.000 de persoane potrivit presei, 3.000 potrivit poliției au venit să manifesteze la Tel Aviv, la trei zile după un miting la Ierusalim, care de asemenea a degenerat în ciocniri, când trei polițiști și zece manifestanți au fost răniți.

Citește și: Barack Obama: Un Israel vulnerabil, un eșec al președinției mele

Ministrul securității interne, Yitzhak Aharonovitch, a explicat că dispersarea “răsculaților” a fost complicată pentru că ei nu aveau niciun șef căruia să i se adreseze.

“Nu aveam cu cine discuta”, a declarat el jurnaliștilor.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a promis că “toate plângerile (împotriva poliției) urmează a fi studiate”. “Dar nu există loc pentru violență”, a adăugat el.

Difuzarea în presa israeliană a unei înregistrări video arătând doi polițiști care băteau un soldat de origine etiopiană în uniformă militară a atras mânia acestei comunități.

Ministrul israelian al Economiei Naftali Bennett i-a întâmpinat pe manifestanţi în locul în care au avut loc confruntările. El a declarat că societatea israeliană se află în faţa unui “examen serios de conştiinţă”.

“Ordinea este necesar să fie menţinută, iar noi trebuie să căutăm cu toţii adevăratele soluţii la probleme care au apărut într-un mod atât de dureros”, a declarat el, citat de Cabinetul său. 

Printre miile de manifestanți, sute de israelieni au venit să-i sprijine pe compatrioții lor de origine etiopiană. Ei purtau pancarte pe care scria: “Un polițist violent ar trebui să fie în închisoare” sau “Cerem drepturi egale”.

Poliția nu a reușit să-i oprească pe protestatari să blocheze o autostradă, provocând un mare blocaj de trafic. Ei s-au îndreptat apoi spre primărie, unde s-au produs ciocniri.

Citește și: Ce promisiuni îi face Putin premierului israelian

La începutul manifestației, Netanyahu a publicat un comunicat afirmând că se va întâlni luni cu Damas Pakada, soldatul de origine etiopiană bătut în înregistrarea video, precum și cu alți reprezentanți ai comunității etiopiene.

Peste 135.000 de evrei de origine etiopiană trăiesc în Israel. Ei sunt descendenții unor comunități de evrei rămase izolate de ceilalți evrei timp de secole, pe care autoritățile religioase din Israel i-au recunoscut tardiv ca membri ai credinței evreilor.

”Eu sunt de culoare, deci trebuie să manifestez astăzi (duminică)”, a declarat pentru AFP Eddie Maconen, în vârstă de 34 de ani. “Nu am cunoscut niciodată violenţa poliţiei, dar aceasta îmi loveşte comunitatea”, a adăugat el. Manifestanţii vor ca poliţiştii violenţi să fie judecaţi, afirmă Maconen, care a sosit din Etiopia în urmă cu trei ani. Zion Cohen a defilat pentru a-şi susţine compatrioţii etiopieni. “Au dreptate sută la sută”, este el de părere. Israelul “este o ţară rasistă, iar noi nu acceptăm”, adaugă el.

Această decizie a condus la organizarea a două poduri aeriene, în 1984 și 1991, și emigrarea a 80.000 dintre ei în Israel, amintește France Presse.

Din cauza unui decalaj cultural imens, ei au cunoscut o integrare dificilă în societatea israeliană.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă