15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialJoe Biden anunțăcă SUA au cerut eliberarea "imediată" a ostaticilor turci...

Joe Biden anunțăcă SUA au cerut eliberarea “imediată” a ostaticilor turci din Irak

Vicepreşedintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea "imediată" a celor aproximativ 50 de cetăţeni turci luaţi ostatici la consulatul din Mosul, în Irak, informează Mediafax.

"Vicepreşedintele a subliniat că Statele Unite condamnă acţiunile (insurgenţilor) din cadrul SIIL, cerând întoarcerea imediată în deplină siguranţă a personalului şi familiilor turce", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Statele Unite, a adăugat vicepreşedintele, susţin "acţiunile întreprinse de irakieni şi de forţele de securitate kurde pentru a lucra împreună şi a contracara ameninţarea SIIL (Stat Islamic în Irak şi Levant)".

Vicepreşedintele american i-a spus, de asemenea, premierului turc că Statele Unite sunt "pregătite să susţină acţiunile Turciei pentru a permite întoarcere în deplină siguranţă a cetăţenilor săi" şi că vor rămâne "în contact strâns cu guvernele turc şi irakian pentru găsirea unei soluţii la această situaţie" din Irak.

Turcia şi-a informat miercuri seara aliaţii din cadrul NATO în legătură cu situaţia ostaticilor.

Combatanţii jihadişti din cadrul SIIL, care desfăşoară de marţi o ofensivă fulgerătoare în Irak, au invadat miercuri consulatul turc din Mosul şi au luat ostatici 49 de cetăţeni turci care se aflau în interior, între care consulul, diplomaţi din echipa acestuia, militari din cadrul forţelor speciale şi trei copii.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat cu "cele mai dure represalii" combatanţii islamişti în caz de ameninţări la adresa ostaticilor.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă