22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialJoe Biden anunțăcă SUA au cerut eliberarea "imediată" a ostaticilor turci...

Joe Biden anunțăcă SUA au cerut eliberarea “imediată” a ostaticilor turci din Irak

Vicepreşedintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea "imediată" a celor aproximativ 50 de cetăţeni turci luaţi ostatici la consulatul din Mosul, în Irak, informează Mediafax.

"Vicepreşedintele a subliniat că Statele Unite condamnă acţiunile (insurgenţilor) din cadrul SIIL, cerând întoarcerea imediată în deplină siguranţă a personalului şi familiilor turce", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Statele Unite, a adăugat vicepreşedintele, susţin "acţiunile întreprinse de irakieni şi de forţele de securitate kurde pentru a lucra împreună şi a contracara ameninţarea SIIL (Stat Islamic în Irak şi Levant)".

Vicepreşedintele american i-a spus, de asemenea, premierului turc că Statele Unite sunt "pregătite să susţină acţiunile Turciei pentru a permite întoarcere în deplină siguranţă a cetăţenilor săi" şi că vor rămâne "în contact strâns cu guvernele turc şi irakian pentru găsirea unei soluţii la această situaţie" din Irak.

Turcia şi-a informat miercuri seara aliaţii din cadrul NATO în legătură cu situaţia ostaticilor.

Combatanţii jihadişti din cadrul SIIL, care desfăşoară de marţi o ofensivă fulgerătoare în Irak, au invadat miercuri consulatul turc din Mosul şi au luat ostatici 49 de cetăţeni turci care se aflau în interior, între care consulul, diplomaţi din echipa acestuia, militari din cadrul forţelor speciale şi trei copii.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat cu "cele mai dure represalii" combatanţii islamişti în caz de ameninţări la adresa ostaticilor.

Cele mai citite

A luat campionatul și pleacă de la FCSB! Cu ce echipă s-a înțeles Ovidiu Popescu

După opt sezoane petrecute la FCSB, Ovidiu Popescu s-a despărțit de noua campioană a României și va evolua în sezonul următor la Universitatea Cluj,...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...

Karim A.A. Khan KC, procuror al CPI, solicită mandate de arestare pentru  Benjamin Netanyahu, ministrul apărării israelian Yoav Galalnt și mai mulți lideri ai...

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime...
Ultima oră
Pe aceeași temă