13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocierile UE-Canada pe tema acordului CETA au eșuat, din cauza opoziției Valoniei....

Negocierile UE-Canada pe tema acordului CETA au eșuat, din cauza opoziției Valoniei. Eliminarea vizelor pentru români, sub semnul întrebării. UE ar vrea să reia negocierile cu Canada

UPDATE 20,00: Comisia Europeană nu a renunțat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), în pofida eșecului ultimelor negocieri purtate vineri de această țară cu regiunea francofonă belgiană Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agențiilor EFE și Reuters, citate de Agerpres.

‘Negocierile începute în această dimineață cu guvernul regional din Valonia au intrat în impas (…) Comisia Europeană nu consideră că acesta este sfârșitul procesului ce deschide calea semnării tratatului încheiat între UE și Canada’ a declarat una dintre aceste surse.

Reacția vine după ce ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate vineri cu reprezentanții regiunii valone, ea reproșând Uniunii Europene că ‘nu este în acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada’. ‘Canada este dezamăgită și eu personal sunt dezamăgită, dar cred că este imposibil. Ne întoarcem acasă’, a mai spus în fața presei Chrystia Freeland, potrivit DPA.

UPDATE 17,35: Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, afirmă surse citate de RTBF, potrivit Mediafax.

Conform acestei surse, ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile și a anunțat eșecul lor.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.


Citește și: Premierul Belgiei, rezervat în privinţa şanselor ca UE să aprobe un acord economic cu statul Canada

Anterior, premierul belgian Charles Michel a avertizat că este “neliniştit” în privinţa şanselor ca UE să aprobe Acordul Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA), blocat încă de Valonia. Mai mult, premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse nu sunt suficiente şi va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

Citește și:  VIDEO. S-a ajuns la o înțelegere privind ridicarea vizelor pentru Canada. Președintele Iohannis: România nu mai are niciun fel de obiecţii faţă de acordul comercial cu acest stat. Anterior, Bucureștiul amenințase cu blocarea acordului

Șeful statului a anunțat, dimineață, că se ajunsese la un acord ”rezonabil” cu partea canadiană, iar românii urmau să călătorească fără vize în Canada din 2017. 


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că propunerea de eliminare a vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va aplica doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, informează vineri Mediafax.

Jean-Claude Juncker și-a exprimat speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

“Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu valonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver şi ITV.

Juncker a precizat că Acordul UE-Canada va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

“Avem o propunere care prevede că obligaţiile privind vizele de călătorie vor fi eliminate pentru români şi bulgari de la 1 decembrie 2017. Liberalizarea vizelor va funcţiona doar dacă vom avea un acord între UE şi Canada, dacă acordul va fi adoptat. Sunt încrezător că va fi un acord şi, în al doilea rând, că prietenii noştri români şi bulgari vor reuşi să obţină eliminarea vizelor la care sunt îndreptăţiţi”, a subliniat Juncker.


Citește și: Canada este de acord cu liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români. Dacian Cioloş: A fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va face în 2017 și nu în 2018

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017. “Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună”, a spus Iohannis, la Bruxelles.


Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Valonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. “Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii”, a atras atenţia Juncker.

Regiunea Valonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă