15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura de stat eșuată din Turcia: Fabricile militare și șantierele navale au...

Lovitura de stat eșuată din Turcia: Fabricile militare și șantierele navale au trecut sub controlul guvernului

Guvernul turc a preluat, marți, controlul asupra fabricilor și șantierelor navale care erau sub controlul statului major al armatei, a anunțat premierul turc Binali Yildirim, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Măsura vine în contextul reorganizării forțelor armate, ca urmare a loviturii de stat eșuate de la jumătatea lunii iulie.

Exprimându-se în cadrul unei întâlniri la parlament cu membri ai formațiunii sale aflate la guvernare, AKP, Yildirim a afirmat, de asemenea, că restructurarea forțelor armate ale Turciei nu va slăbi armata, ci o va concentra pe activități esențiale pentru securitatea națională.

Citește și: Turcia a pierdut aproape 90 de miliarde de euro, în urma loviturii de stat eșuate

Ministerul Apărării turc a schimbat din funcții, în baza unui decret de stat semnat luni, un număr de 167 de generali, în cadrul măsurilor luate în urma tentativei de lovitură de stat înregistrate în Turcia pe 15 iulie. Decretul în cauză, semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan, premierul Binali Yildirim și ministrul apărării Fikri Isik, prevede printre altele numirea în alte posturi a 94 de generali din forțele terestre și 44 de generali din forțele aeriene turce.

Potrivit ministrului Fikri Isik, un număr de 311 militari considerați a fi fost implicați în tentativa de puci de la jumătatea lunii iulie, printre care și nouă generali, încă se află în libertate.

​Citește și: FOTO. În Turcia, presa poartă cătușe

Peste 18.000 de persoane au fost plasate sub supraveghere în Turcia în ultimele două săptămâni, dintre care circa 10.000 fac obiectul urmăririi penale și au fost arestate preventiv, inclusiv jurnaliști. Numărul persoanelor concediate după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie a depășit 50.000.

 

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă