9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE turc: Turcia şi Arabia Saudită, posibilă intervenție terestră în Siria

MAE turc: Turcia şi Arabia Saudită, posibilă intervenție terestră în Siria

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a declarat, după Conferinţa de Securitate de la Munchen, că Turcia şi Arabia Saudită ar putea iniţia o operaţiune terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. Mai mult, Riadul va aduce avioane de vânătoare la o bază în Turcia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

“Dacă există o strategie (împotriva SI), atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea participa la o operaţiune terestră”, a afirmat ministrul.

Mai mult, el a precizat că deşi Turcia este criticată că ar fi “reticentă în a lua parte la lupta împotriva Daesh”, tocmai ţara pe care o reprezintă ” este cea care a venit cu cele mai concrete propuneri”.

Citeşte şi: Acord pentru pace în Siria: Când ar putea intra în vigoare înțelegerea de la Munchen

Potrivit lui Cavusoglu, Arabia Saudită, care a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Turciei, va desfăşura avioane de vânătoare la marea bază militară din Incirlik, în sudul Turciei, unde se află deja avioane ale coaliţiei condusă de SUA. Responsabili saudiţi “au venit şi au efectuat cercetări la bază. Pentru moment, nu este clar câte avioane vor fi desfăşurate”, a spus Cavusoglu. Mai mult, şeful diplomaţiei turce a precizat că Arabia Saudită s-a declarat gata să “trimită trupe când va fi timpul pentru o operaţiune terestră”. 

Citeşte şi: Premierul francez Manuel Valls avertizează: În Europa, atentatele de amploare reprezintă o certitudine

Arabia Saudită a evocat recent ideea de a trimite trupe la sol în Siria, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării SI, iar Washingtonul a declarat, prin responsabilii săi de la Pentagon, că vede cu ochi buni această ofertă

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă