17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie încă se poate răzgândi cu privire la Brexit, anunță ambasadorul...

Marea Britanie încă se poate răzgândi cu privire la Brexit, anunță ambasadorul care a conceput Articolul 50

Regatul Unit se mai poate răzgândi în privința Brexitului chiar și după declanșarea negocierilor oficiale de ieșire din UE, a declarat joi fostul ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters citată de Agerpres.

‘Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare’, a susținut Kerr.

‘În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați’, a explicat fostul ambasador Kerr.


Citește și: Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis că Parlamentul britanic trebuie consultat înainte de aplicarea Brexitului

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis, joi, că Parlamentul Regatului Unit trebuie consultat înainte de a se declanșa procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, chiar dacă populația s-a pronunțat deja, prin referendum, în favoarea acestuia.


Procurorul general Jeremy Wright a declarat luna trecută la Înalta Curte că notificarea privind invocarea Articolului 50 — cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May — ar fi irevocabilă. Însă Kerr este de părere că Articolul 50 ‘nu este irevocabil’. Dacă Articolul 50 ar putea fi revocat, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferită.

Premierul britanic Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune începerea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă