13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie încă se poate răzgândi cu privire la Brexit, anunță ambasadorul...

Marea Britanie încă se poate răzgândi cu privire la Brexit, anunță ambasadorul care a conceput Articolul 50

Regatul Unit se mai poate răzgândi în privința Brexitului chiar și după declanșarea negocierilor oficiale de ieșire din UE, a declarat joi fostul ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters citată de Agerpres.

‘Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare’, a susținut Kerr.

‘În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați’, a explicat fostul ambasador Kerr.


Citește și: Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis că Parlamentul britanic trebuie consultat înainte de aplicarea Brexitului

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis, joi, că Parlamentul Regatului Unit trebuie consultat înainte de a se declanșa procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, chiar dacă populația s-a pronunțat deja, prin referendum, în favoarea acestuia.


Procurorul general Jeremy Wright a declarat luna trecută la Înalta Curte că notificarea privind invocarea Articolului 50 — cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May — ar fi irevocabilă. Însă Kerr este de părere că Articolul 50 ‘nu este irevocabil’. Dacă Articolul 50 ar putea fi revocat, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferită.

Premierul britanic Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune începerea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă