10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi acuzații în cazul bombardamentului spitalului din Kunduz: Armata americană ar fi...

Noi acuzații în cazul bombardamentului spitalului din Kunduz: Armata americană ar fi distrus probe

Un tanc american a intrat în ruinele spitalului organizației Medici fără frontiere, distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, ceea ce a stârnit îngijorări că armata SUA a încercat să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, relatează Agerpres

Atacul asupra spitalului din Kunduz care aparținea organizației caritabile Medici fără Frontiere (Médécins sans Frontieres, MSF) s-a soldat cu moartea a 10 pacienți și a 12 membri ai personalului.

Într-un comunicat transmis joi, MSF susține că a fost informată după ”intruziunea” din aceeași zi că în tanc se aflau investigatori ai unei echipe formate din reprezentanți ai SUA, NATO și Afganistanului care anchetează atacul. “Intrarea neanunțată și forțată a avariat proprietatea, a distrus potențiale probe și a cauzat stres și teamă”, a precizat MSF, potrivit The Guardian. 

Citește și: Obama i-a cerut scuze președintei Medici fără frontiere, după bombardamentul de la Kunduz

Pentagonul nu a răspuns solicitării de a comenta incidentul, care survine în contextul în care au apărut noi dovezi că forțele americane care operau în zonă la momentul atacului știau că în clădire funcționa un spital.

Analiști americani pentru operațiuni speciale adunaseră informații asupra spitalului cu câteva zile înainte de atac, deoarece credeau că un agent pakistanez îl folosea ca bază, conform unor informații oferite de Associated Press, care citează un fost oficial al serviciilor secrete, rămas sub protecția anonimatului.

Analiștii au făcut o hartă o zonei și au trasat un cerc în jurul spitalului, a spus oficialul citat. Bărbatul pakistanez, prezentat deopotrivă ca un suspect taliban și angajat al Directoratului inter-servicii din Pakistan, a fost ucis în atac, a mai declarat oficialul citat de AP.

Din cei aproape 200 de pacienți și membri ai personalului aflați în spital în momentului atacului, cel puțin 30 au fost răniți, potrivit MSF, care a spus că atacul este o încălcare a Convențiilor de la Geneva și o crimă de război. Potrivit organizației, unii dintre pacienți au ars de vii în paturile lor.

Mai multe anchete privind atacul analizează dacă echipele americane distincte implicate — experții în operațiuni speciale, ofițeri ai comunității de informații, comandamentul militar care a ordonat atacul — știau că unitatea este un spital, dacă au transmis un avertisment că urmează un atac și ce s-a întâmplat la fața locului la momentului loviturii.

Citește și: Organizația Medici fără Frontiere cere o ANCHETĂ privind bombardamentul SUA la Kunduz

Nu se știe dacă informațiile deținute de analiști conform cărora unitatea era un spital au fost împărtășite și comandamentului care a lansat atacul, mai notează The Guardian. Potrivit MSF, coordonatele GPS care identificau spitalul au fost împărtășite cu ofițeri americani, afgani și ai coaliției internaționale, dar și cu oficiali civili “nu mai târziu de 29 septembrie”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă