14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPentru ULTIMA dată, Japonia îşi cere SCUZE faţă de atrocităţile comise în...

Pentru ULTIMA dată, Japonia îşi cere SCUZE faţă de atrocităţile comise în cel de-al doilea Război Mondial

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi-a exprimat “durerea profundă” pentru acţiunile desfăşurate de Japonia în cel de-al doilea război mondial.

Şeful guvernului de la Tokyo s-a referit la acest subiect cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la momentul capitulării Japoniei (15 august 1945), ceea ce a marcat finalul războiului în Asia.

Citeşte şi: FOTO. Japonia comemorează 70 de ani de la bombardamentul asupra Hiroshimei

Din mesajul lui Shinzo Abe reiese însă că acestea ar putea fi ultimele scuze pe care Japonia le cere în urma celui de-al doilea Război Mondial, observă analiştii internaţionali.

Shinzo Abe a recunoscut că armata Japoniei a provocat “daune şi suferinţe incomensurabile” asupra unor oameni nevinovaţi în timpul războiului.

Citeşte şi: Chinezii din HONG KONG vor să schimbe YENI militari japonezi. Cât ar câştiga

Premierul Abe a reiterat scuzele formulate de guvernele anterioare ale Japoniei, dar fără a adăuga un mesaj propriu, remarcă BBC News. Şeful Executivului de la Tokyo şi-a exprimat în schimb speranţa că generaţiile următoare nu vor mai fi „predestinate să-şi ceară scuze”.

BBC News menţionează că mesajul premierului Abe a fost urmărit cu atenţie de ţările din Asia, “în particular de către Coreea de Sud şi China, care au suferit în urma ocupaţiei japoneze”.

Mesajul premierului Abe este analizat şi de statele occidentale. Un analist de la Tokyo al BBC News, Rupert Wingfield-Hayes, observă că Shinzo Abe merge pe o “linie prudentă”, reluând scuzele anterioare formulate de Japonia, dar sugerând că acestea ar putea fi ultimele scuze prezentate de guvernul de la Tokyo. Actualul premier afirmă că 80 la sută din populaţia actuală a Japoniei, născută după anul 1945,  „nu a avut nimic de-a face cu acel război”.

Premierul Abe “consideră că lumea internaţională trebuie să înceteze să mai aştepte veşnic scuze din partea Japoniei”, susţine analistul BBC.

Citeşte şi: Panică în GERMANIA. Ce au scris soldaţii RUŞI pe RACHETE

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă