11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPeste 10.000 de persoane, arestate după lovitură de stat eșuată din Turcia

Peste 10.000 de persoane, arestate după lovitură de stat eșuată din Turcia

Numărul persoanelor arestate, în Turcia, după lovitura de stat eșuată a ajuns la 10.410, a anunțat, vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția DPA, informează Agerpres.

Dintre acestea, 4.060 au fost plasate în detenţie. 

Ritmul rapid al arestărilor, despre care Erdogan insistă că îi vizează pe susţinătorii clericului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi despre care preşedintele turc spune că se află în spatele loviturii de stat eşuate, a provocat îngrijorare în multe ţări occidentale.

Citește și: FOTO + VIDEO. Turcia anunță că va suspenda aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după intrarea în vigoare a stării de urgență

Joi, în Turcia a intrat în vigoare starea de urgență, pentru o perioadă de trei luni. Potrivit președintelui, măsura este necesară pentru reinstaurarea ordinii. Cetăţenii au fost nevoiţi să se apere împotriva „celei mai insidioase şi mai josnice tentative de lovitură de stat militară din istoria poporului turc”, a declarat Erdogan pentru Anadolu. 

Yasin Aktay, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea politică a lui Erdogan, a declarat pentru Anadolu: „Nu putem înţelege criticile care vin dinspre Europa în legătură cu aceasta. Au existat recent două incidente în Franţa şi Belgia, unde atacurile teroriste au dus la instaurarea stării de urgenţă pentru şase luni, care a fost prelungită cu şase luni”. 

Citește și: Financial Times: Turcii îl suspectează pe Erdogan că se află în spatele loviturii de stat

Potrivit declaraţiilor sale, Turcia a fost victima unor multiple atacuri teroriste în această perioadă şi s-a abţinut să declare starea de urgenţă. „Faptul că noi nu am făcut-o în acest caz ar trebui aplaudat mult mai mult”, a spus Aktay. 

Purtătorul de cuvânt a precizat că 10.410 persoane au fost arestate, respectiv 7.423 de militari, 287 de poliţişti, 2.014 judecători şi procurori, precum şi 686 de civili. Dintre militari, 162 sunt generali, din care aproape jumătate generali ai celei de-a doua mari armate din cadrul NATO. În afară de arestări, peste 37.500 de funcţionari publici şi poliţişti au fost suspendaţi din funcţie. În plus, 21.000 de cadre didactice din şcoli private şi-au pierdut autorizaţia de funcţionare.

Citește și: Extrădarea adversarului lui Erdogan, Fethullah Gulen, subiect de discuție între Biden și premierul turc

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă