21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFinancial Times: Turcii îl suspectează pe Erdogan că se află în spatele...

Financial Times: Turcii îl suspectează pe Erdogan că se află în spatele loviturii de stat

Aproximativ 30% dintre cetățeni cred că lovitura de stat eșuată a fost orchestrată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce aproximativ 50% dintre ei îl consideră responsabil pe predicatorul Fethullah Gulen, potrivit unui sondaj publicat de Financial Times.

Din cele 2.832 de persoane intervievate, aproximativ 10% consideră că în spatele evenimentelor de vineri spre sâmbătă a fost un mic grup al forțelor armate, iar restul respondenților sunt de părere că adevărații responsabili sunt, de fapt, Statele Unite și CIA.

Potrivit sursei citate, persoanele care îl bănuiesc pe Erdogan se bazează pe un comentariu pe care șeful statului turc l-a făcut sâmbătă, când a calificat lovitura de stat drept „un dar de la Dumnezeu”, pentru a începe epurarea.

Citește și: Extrădarea adversarului lui Erdogan, Fethullah Gulen, subiect de discuție între Biden și premierul turc

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat că i se pare „amuzant” că oamenii vorbesc despre asta. „Cei care ne acuză prezintă analize politice și comentarii care lansează teorii ale conspirației. Dacă asta n-a fost lovitură de stat, atunci ce a fost? Reacțiile sunt comparabile cu cele făcute în SUA după 11 septembrie, când guvernul a fost acuzat că ar fi orchestrat de guvernul american”, a spus Ibrahim Kalin.

O lovitură de stat eșuată a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Turcia. Potrivit celui mai recent bilanț, bilanţul loviturii de stat a crescut la 246 de morţi, excluzând puciştii, şi că 2.185 de oameni au murit.

Citește și: FOTO + VIDEO. Turcia anunță că va suspenda aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după intrarea în vigoare a stării de urgență

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia. Totodată, cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

Sâmbătă seara, preşedintele turc a cerut Statelor Unite, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen. Pe de altă parte, Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii. Fethullah Gulen a acordat un interviu mai multor media, în proprietatea sa de la Saylorsburg, din statul american Pennsylvania, unde locuieşte din 1999. „Personal, nu sunt îngrijorat”, a spus predicatorul.

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obţină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupţie care a zguduit Turcia în 2013 şi a dus la demisia a trei miniştri. 

Gulen s-a arătat încrezător că Statele Unite „sunt un stat de drept”, unde „legea este mai presus de toate”. „Nu cred că acest guvern va acorda atenţie la ceva ce nu se bazează pe lege”, a subliniat el. 

Citește și: Lovitura de stat eșuată din Turcia: Mevlut Çavuşoğlu și John Kerry vor discuta, la Washington, despre o posibilă extrădare a lui Gulen. Predicatorul nu crede că va fi extrădat

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că extrădarea lui Fethullah Gulen nu este posibilă în absenţa dovezilor, iar guvernul turc are obligaţia să le furnizeze. Marți, Ankara a anunțat că a trimis Washingtonului mai multe documente care ar atesta că predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, ar fi fost implicat în lovitura de stat eșuată din Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut, miercuri, că Statele Unite ar face „o mare greșeală” dacă ar refuza să îl extrădeze pe Glen.„Raţiunea ar trebui să aibă prioritate în relaţiile dintre state, în caz contrar va fi o mare greşeală. De aceea, vom oferi Statelor Unite toate documentele (necesare pentru a justifica extrădarea lui Gulen), şi deja am trimis o parte dintre acestea,” a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera. 

 

Cele mai citite

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Manchester United, „pulverizată” în Premier League! Crystal Palace le-a umplut poarta „diavolilor”

Manchester United a fost învinsă fără drept de apel de Crystal Palace, în deplasare, cu scorul de 4-0, în ultimul meci al etapei a...
Ultima oră
Pe aceeași temă