15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, în greva foamei și a setei

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, în greva foamei și a setei

Femeia pilot din Ucraina, Nadia Savcenko,a intrat în greva foamei și a setei de joi, după ce procesul său, în care este acuzată de uciderea a doi jurnaliști din estul separatist al Ucrainei, a fost amânat, a anunțat avocatul ei, Nikolai Polozov, citat de AFP, informează Agerpres.

Polozov a declarat că singura cerere a pilotului militar este să fie retrimisă în Ucraina, în condițiile în care riscă o condamnare la 23 de ani închisoare în Rusia.

Apărătorii Nadiei Savcenko se tem ca ea ar putea suferi tulburări grave şi iremediabile ale sănătăţii şi îşi va pune viaţa în pericol, în cazul în care va continua greva până miercuri, când va fi reluat procesul.

Citește și: Parchetul rus propune o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pe numele pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko

Potrivit lui Polozov, pilotul ucrainean consideră „tortură” orice tentativă care ar fi făcută pentru a fi hrănită cu forţa. 

Nadia Savcenko a început joi o grevă a foamei şi a setei după amânarea neaşteptată a procesului ei, ceea ce a împiedicat-o să-şi pronunţe ultima declaraţie înainte ca tribunalul să se retragă pentru a delibera. Pilotul militar a mai trecut printr-o grevă a foamei, în 2015. Astfel, timp de 80 de zile, ea a protestat împotriva detenţiei, însă este pentru prima oară când declară şi o grevă a setei, 

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskiv, a refuzat să comenteze iniţiativa Nadiei Savcenko, explicând că nu este în măsură să vorbească despre acest „proces care nu are nimic comun cu agenda” Kremlinului. 

Miercuri, Parchetul rus a cerut condamnarea pilotului la 23 de ani închisoare, judecat din vara trecută de un tribunal din Doneţk, orăşel rusesc situat la câţiva kilometri de frontiera ucraineană. Ea compare în faţa instanţei pentru că ar fi transmis armatei ucrainene poziţia a doi jurnalişti ruşi, ucişi apoi de un tir de mortier în estul Ucrainei, în vara anului 2014. Arestată în iulie 2014 pe teritoriul rusesc, potrivit Moscovei, Nadia Savcenko îi acuză pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că ar fi capturat-o pe teritoriul ucrainean şi livrată autorităţilor ruse. 

Citește și: Pilotul ucrainean Nadia Savcenko susține că a fost răpită de militarii ruși

Ţările occidentale au cerut în mai multe rânduri eliberarea pilotului, o cerere similară fiind reiterată vineri.’Vrem să o vedem eliberată şi ca ea să se întoarcă acasă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american John Kirby. ‘Uniunea Europeană continuă să ceară eliberarea imediată’ a pilotului, ‘deţinut ilegal în Rusia’, a declarat la rândul său reprezentanţa UE în Ucraina, într-un comunicat trimis agenţiei Interfax-Ucraina.

 

 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă