15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPremier turc: Nu poate exista un compromis între Turcia și SUA pe...

Premier turc: Nu poate exista un compromis între Turcia și SUA pe tema extrădării lui Gulen

Premierul turc Binali Yildirim a precizat, sâmbătă, că Turcia exclude un compromis în ceea ce privește cererea de extrădare a predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, și acuzat de Ankara că ar fi responsabil de lovitura eșuată din 15 iulie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Premierul Binali Yildirim a făcut aceste comentarii în fața unui grup de jurnaliști turci, după ce a anunțat că vicepreședintele american Joe Biden va vizita Turcia la 24 august.

Citește și: Fethullah Gulen reacționează la acuzațiile pe care Ankara i le aduce: Probabilitatea de a obține un proces echitabil în Turcia este aproape nulă

 

Aceasta este prima vizită a unui politician american în Turcia, după lovitura de stat eşuată şi lansarea campaniei guvernamentale de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, scrie Reuters, citat de News.ro.

Fethullah Gulen, însă, dezminte implicarea în organizarea puciului eşuat şi condamnă vehement un sistem judiciar turc controlat în totalitate de către regimul preşedintelui Erdogan. Acesta a precizat că se va preda autorităţilor turce, doar atunci când vinovăţia sa va fi stabilită de către un organ de investigaţie internaţional şi independent.

Turcia pune presiune pe Statele Unite pentru extrădarea clericului musulman, în vârstă de 75 de ani, după ce zeci de mii de susţinători turci ai mişcării Gulen au fost vizaţi de o campanie guvernamentală.

Premierul Yildirim a precizat că  81.494 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, afacerişti, funcţionari, precum şi jurnalişti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

Citește și: Șeful diplomației turce: Am început să primim semnale pozitive din SUA, cu privire la extrădarea lui Gulen

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Cele mai citite

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...
Ultima oră
Pe aceeași temă