14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele PE critică alianța de guvernare încheiată de Tsipras

Președintele PE critică alianța de guvernare încheiată de Tsipras

Martin Schulz, președintele Parlamentului European, a criticat decizia lui Alexis Tsipras de a reînnoi coaliția de guvernare cu ajutorul micii formațiuni naționaliste de dreapta Grecii Independenți (ANEL), relatează Agerpres

Tsipras a obținut un nou mandat după o victorie decisivă neașteptată a formațiunii sale Syriza la alegerile legislative de duminică, grecii acordându-i o a doua șansă lui Tsipras pentru a scoate țara dintr-o situație economică dezastruoasă.

Citește și: Syriza a câștigat, din nou, alegerile din Grecia

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Schulz a afirmat că nu poate înțelege decizia lui Tsipras de a aduce înapoi la guvernare partidul Grecii Independenți, care a obținut la alegeri 3,69% din voturi.

”L-am sunat (pe Tsipras) pentru a doua oară să-l întreb de ce continuă o coaliție cu acest partid ciudat, de extremă-dreapta. Nu prea mi-a răspuns. Este foarte inteligent, mai ales la telefon. Mi-a spus lucruri care păreau convingătoare, însă care, în cele din urmă, în ochii mei sunt un pic bizare”, a spus Martin Schulz. 

Liderul ANEL, Panos Kammenos, a declarat că acordul cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional — a redus Grecia la statutul de colonie îndatorată.

Citește și: Reacțiile liderilor politici din UE, după ce Tsipras a câștigat alegerile

ANEL nu vede lucrurile la fel precum Syriza în multe chestiuni tradițional conservatoare, angajându-se să lupte împotriva imigrației ilegale și să apere legăturile strânse între Biserica Ortodoxă și stat.

Schulz a afirmat că îl admiră pe Tsipras pentru modul în care a reușit să acționeze în ultimul an pentru a obține un nou mandat, însă a apreciat că Kammenos este un iresponsabil care trebuie mereu controlat.

”(Tsipras) este de admirat din punct de vedere politic și strategic. Însă mandatul reînnoit cu acest partid populist, de extremă-dreapta, este ceva ce nu pot înțelege”, a mai spus Martin Schulz.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă