13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialParis: Protestatarii din Piața Republicii, evacuați de poliție, după 11 zile

Paris: Protestatarii din Piața Republicii, evacuați de poliție, după 11 zile

Poliția franceză a evacuat, luni, manifestanții adunaţi în Piața Republicii din Paris, de 11 zile. Principala lor nemulțumire este legată de proiectul de reformă a codului muncii, informează AFP, citat de Agerpres.

Evacuarea celor aproximativ 100 de persoane din Piața Republicii a început în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT) şi s-a desfăşurat fără incidente. Către ora 07:30 (05:30 GMT), în piaţă nu se mai găseau manifestanţi, iar angajaţi ai serviciului de salubritate, în prezenţa poliţiştilor, continuau să cureţe zona şi să demonteze standurile şi alte instalaţii ridicate de protestatari. 

Potrivit poliţiei, manifestanţii evacuaţi luni dimineaţă vor putea reveni în Piaţa Republicii în cursul serii. Evacuarea „a vizat cu prioritate înlăturarea structurilor fixe, conform declaraţiilor de manifestaţie depuse ce prevedeau demontarea lor la sfârşitul serii”, a explicat pentru AFP prefectura de poliţie din Paris. Conform aceleiaşi surse, „o nouă declaraţie de manifestaţie a fost depusă, ceea ce înseamnă că mişcarea va putea fi reluată luni seară”.

Citește și: Proteste la Paris, pe fondul reformei Codului Muncii

În fiecare noapte începând din 31 martie, anunţată ca zi de mobilizare împotriva proiectului de reformă a codului muncii, mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Republicii în cadrul unei mişcări cetăţeneşti care depăşeşte cu mult opoziţia faţă de respectivul proiect de lege. Cei care s-au adresat mulţimii au vorbit despre feminism, globalizare, în apărarea migranţilor, pentru cauza palestiniană sau lupta împotriva corupţiei. 

Mişcarea s-a extins ulterior în mai multe oraşe din provincie, cu o participare mai mult sau mai puţin numeroasă. 

La Paris, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de incidente, sute de persoane încercând să se îndrepte spre reşedinţa premierului Manuel Valls. Poliţia a operat opt reţineri, autorităţile semnalând şi distrugeri de bunuri de către o parte a protestatarilor. 

Citește și:  Mii de liceeni au protestat pentru drepturile lor în orașele din Franța

 

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă