20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialRaport Amnesty International : Atacurile aeriene ruseşti în Siria pot constitui crime...

Raport Amnesty International : Atacurile aeriene ruseşti în Siria pot constitui crime de război

Un raport al organizaţiei Amnesty International, publicat miercuri, arată că peste 200 de civili au fost ucişi în Siria, în atacuri aeriene ruse, şi precizează că raidurile încalcă dreptul umanitar, astfel că ar putea fi considerate crime de război, potrivit Mediafax.

În raport au fost “cercetate de la distanţă” peste 25 de atacuri aeriene ruseşti, comise în cinci regiuni, în perioada 30 septembrie – 29 noiembrie. Amnesty precizează că a cercetat atacuri aeriene ruse la Homs, Hama, Idlib, Latakia şi Alep.

“Atacurile aeriene ruse în Siria au ucis sute de civili şi au provocat distrugeri masive în zone rezidenţiale, lovind case, o moschee şi o piaţă aglomerată, dar şi instalaţii medicale, în operaţiuni care relevă probe ale unor încălcări ale dreptului internaţional umanitar”, se arată în raport, relatează Reuters, care apreciază că documentul reprezintă un ecou al unor rapoarte ale unor observatori sirieni.
 

Mai mult, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Philip Luther, a declarat că bombardamentele ruse “par că au vizat în mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidenţiale în care nu existau ţinte militare şi chiar asupra unor instalaţii medicale”, informează Reuters.

“Asemenea atacuri pot constitui crime de război”, subliniază Luther, citat într-un comunicat.

ONG-ul a “intervievat telefonic sau pe Internet 16 martori ai unor atacuri şi consecinţelor acestora”, inclusiv medici şi activişti în domeniul drepturilor omului, se arată în raport. De asemenea, Amnesty “a obţinut şi examinat imagini audiovizuale” cu privire la atacuri şi s-a consultat cu experţi în domeniul armamentului.

Pe 29 noiembrie, de exemplu, 49 de civili au fost ucişi, iar mulţi alţii răniţi, după ce trei rachete au lovit o piaţă publică la Ariha, în provincia Idleb, denunţă Amnesty.

Citeşte şi: ISIS pierde teren în Siria și Irak. Cine câștigă

Declaraţii ale unor martori şi cercetări efectuate de către activişti în domeniul drepturilor omului au arătat că “nu existau ţinte militare în apropiere”.

De asemenea, există probe care arată că armata rusă “a folosit în mod ilegal bombe neghidate în (atacuri asupra unor) zone dens populate şi cu submuniţie care, prin natura lor, lovesc în mod aleatoriu”, acuză Amnesty în raport.

Moscova a negat în mod repetat că a ucis civili şi a apreciat că acest acuzaţii fac parte dintr-un “război informaţional”. Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva unor militanţi din cadrul grupăriii Statul Islamic (SI) şi altor grupări pe 30 septembrie, anunţând că a luat această decizie în urma unei solicitări din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova a fost acuzată, de asemenea, de bombardarea unor grupări rebele care luptă împotriva forţelor loiale lui al-Assad, dar care sunt susţinute de Occident.

Niciun oficial rus nu a comentat, imediat, acuzaţiile din acest document. Kremlinul a catalogat rapoarte anterioare drept încercări de discreditare a operaţiunilor ruse în Siria. Preşedintele rus Vladimir Putin declara în octombrie că informaţii despre presupuse victime civile au apărut înainte ca forţele ruse să efectueze primele atacuri.

Citeşte şi: RUȘII trimit MERCENARI în zonele riscante din SIRIA

Rusia şi-a lansat campania aeriană în Siria în contextul în care o coaliţie condusă de către Statele Unite vizează, la rândul ei, ţinte ale grupării Statul Islamic.

 

Cele mai citite

Mihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără...

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...
Ultima oră
Pe aceeași temă