23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialReacția papei Francisc despre atentatele din Paris

Reacția papei Francisc despre atentatele din Paris

Papa Francisc a declarat, sâmbătă, că atacurile din Paris nu au justificare ”religioasă sau umană”, informează Mediafax.

Într-un interivu pentru postul tv TG2000, papa s-a declarat ”bulversat” și confuz de tragedia de vineri seara, din Paris.

“Sunt bulversat, nu înțeleg aceste lucruri, făcute de ființe umane (…). Nu pot exista justificări, religioase sau umane. Acest lucru nu este uman”, a spus papa într-un interviu telefonic pentru postul tv TG2000.

Citește și: LIVE UPDATE. Franța, lovită de Statul Islamic. Bilanțul provizoriu: 128 de morți, între care și doi ROMÂNI. Mesajul teroriștilor pentru francezi

Mai mult, papa și-a exprimat apropierea de familiile victimelor. “Eu sunt aproape de toți cei care suferă și de întreaga Franță, pe care o iubesc atât de mult”. 

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a denunțat, vineri noaptea, atacul dreot un atentat la pacea omenirii, care necesită un răspuns decisiv și unit din partea tuturor, pentru a combate propagarea urii ucigașe în toate formele sale. Mai mult, Lombardi a răspuns îngrijorărilor exprimate în legătură cu Jubileul Milostivirii care ar trebui să atragă, începând din 8 decembrie, milioane de pelerini din capitala Italiei, adesea citată ca țintă în propaganda organizației Statul Islamic (IS).

Similar președintelui Francois Hollande, Federico Lombardi a făcut apel la unitate și a precizat că teroriștii nu trebuie lăsați să inspire teamă.

Citește și:  UPDATE. Hollande confirma. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atentatele: urmează Londra, Roma și Washington

“Atenție! Acești criminali posedați de o ură fără sens sunt numiți teroriști tocmai pentru că doresc să răspândească teroarea. Dacă ne lăsăm speriați, ei și-au atins deja primul obiectiv”, a afirmat el, cerând să se reziste “cu curaj tentației de frică”. 

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a făcut apel la prudență și a declarat că toți credincioșii au nevoie de Jubileul Milostivirii mai mult decât oricând. 

“Desigur, trebuie să fim prudenți, nu iresponsabili, să luăm măsuri de precauție rezonabile. Dar trebuie să continuăm să trăim construind pacea și încrederea reciprocă”, a insistat el. 

Citește și:  Mesajul Statului Islamic pentru Franța

“Nu este momentul să se renunțe la Jubileul Milostivirii sau să ne temem. Avem nevoie de el mai mult decât oricând”, a estimat Lombardi. “Mesajul milostivirii este necesar pentru a ne face mai capabili de reconciliere, de a construi poduri în pofida a orice, de a avea curajul dragostei”. 

Anul Sfânt al Milostivirii, proclamat de Papa Francisc prin bula ‘Misericordiae vultus’, este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, motiv pentru care manifestările sale încep la 8 decembrie 2015 și se încheie la 20 noiembrie 2016. 

Mai multe atentate teroriste soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți au fost comise vineri seară la Paris, în locuri diferite, de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piața Republicii, unde se află și redacția săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros în luna ianuarie, potrivit AFP. 

Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă