20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialReformarea urgentă a Frontex, cerută de miniştrii de Interne din Germania şi...

Reformarea urgentă a Frontex, cerută de miniştrii de Interne din Germania şi Franţa

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, şi omologul său francez, Bernard Cazeneuve, solicită Comisiei Europene reformarea urgentă a agenţiei pentru protecţia frontierelor europene Frontex, cât şi a Sistemului European Comun de Azil (CEAS), potrivit Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Mai mult, publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung scrie că miniştrii de Interne ai celor două ţări vor ca Frontex să poată decide singură să ajute la controlarea unei frontiere externe, dacă consideră că există riscul să nu fie gestionată adecvat, cât şi să poată trimite echipe de protecţie a graniţelor, în circumstanţe excepţionale.

Rolul Frontex este în prezent de coordonare a agenţiilor naţionale pentru frontiere. Astfel, Comisia poate doar să recomande ca un stat membru să accepte ajutor la controlarea graniţelor, dar nu îl poate obliga. 

Citeşte şi: Criza imigranţilor: Grecia a activat mecanismele de protecție ale UE

Recomandările miniştrilor german şi francez vin în contextul în care Grecia încearcă să facă faţă unui aflux masiv de imigranţi care traversează Marea Mediterană dinspre Turcia.

Atena a adoptat, joi, trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei. Astfel, în Grecia au fost activate mecanismele UE de Protecţie Civilă şi RABIT, fiind acceptat şi ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia.

Eşecul de a gestiona frontierele externe ale UE ar putea determina mai multe ţări să impună controale la frontiere, riscând prăbuşirea zonei Schengen.

Germania, Austria şi Suedia au impus deja controale temporare la frontiere pentru a face faţă afluxului de imigranţi, dar conform acordului Schengen, astfel de măsuri pot fi luate doar pe o perioadă de maximum şase luni.

Citeşte şi: GRECIA riscă eliminarea din Schengen pentru că a permis intrarea MIGRANȚILOR în Europa

Miniştrii de Interne din statele UE au convenit vineri să continue planurile în vederea suspendării spaţiului de circulaţie fără paşaport Schengen, ceea ce va permite Guvernelor să introducă controale la frontiere pentru maximum doi ani.

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu dă o majorare de salarii de 10 la sută. Prima tranșă e în iunie, când sunt alegerile

Guvernul PSD - PNL, condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, le oferă unora dintre bugetari o mărire de salarii de zece la sută în...

Julen Lopetegui, înapoi în Premier League! Formația preluată de tehnicianul spaniol

Spaniolul Julen Lopetegui este „urmașul” lui David Moyes în funcţia de antrenor principal al formației engleze West Ham United. Lopetegui revine astfel în Premier...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...
Ultima oră
Pe aceeași temă