12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Șeful Parlamentului publică raportul Kroll despre ”furtul secolului”. Afaceristul Ilan...

Republica Moldova: Șeful Parlamentului publică raportul Kroll despre ”furtul secolului”. Afaceristul Ilan Shor, suspectul principal în cazul furtului a 13,5 miliarde de lei

Șeful Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu, a publicat, luni seara, pe blogul lui, raportul societății americane Kroll care arată cine este responsabil pentru ”Furtul Secolului” de peste Prut, scrie presa moldoveană. 

Concluziile raporului arată că afaceristul Ilan Shor este responsabil pentru furtul a 750 milioane de dolari ( 13,5 miliarde de lei), conform timpul.md.

În raportul publicat de Candu, se arată că, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către cinci companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

Omul de afaceri Ilan Shor și grupul său de firme sunt indicate ca principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate de cele trei bănci, care potrivit raportului Kroll, sunt controlat de Shor: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

De asemenea, în raport mai apar numele  unor actuali și foști demnitari moldoveni, precum fostul președinte Petru Lucinschi sau foști sefi ai vămilor și Aeroportului Chișinău.

Citește și: Anchetă în Moldova, după ce un milion de dolari a ”dispărut”

În raport se arată că planul a fost pus la punct începând cu 2012, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari.

“Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate ” este una din concluziile raportului Kroll.

Raportul Kroll menționează și o tentativă de a șterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume. Una dintre tentative ar fi cazul mașinii unei companii de pază ce face parte din același grup de firme Shor care a fost găsită incendiată la Ialoveni. Investigatorii susțin că în mașină, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau să ajungă în arhive. 

Societatea americană de audit a subliniat că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunțită a traseului banilor tranzacționați, dar și evaluarea exactă a prejudiciului creat. 

Andrian Candu a scris pe blogul lui că prezintă raportul așa cum l-a primit, în original, în limba engleză. Dacă, inițial, dorea să aștepte și să dea raportul Kroll jurnaliștilor pe economie a hotărât că fiecare cetățean trebuie să aibă acces la el. 

”O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime. ‎Dezbaterea pe această temă capătă accente false. Deja am văzut aşa zişii formatori de opinie ai unui partid, care se lansează în supoziţii şi minciuni cu o maxima laşitate. Voi publica acest raport exact aşa cum l-am primit, în forma lui originala, în limba engleză.  Ca politician, consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetăţenilor, să-l analizeze şi să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la BEM. Ca fost specialist al unei companii de audit, înţeleg argumentele celor de la Kroll de a nu accepta publicarea, dar situaţia din Moldova şi responsabilitatea noastră faţă de a fi transparenţi cu cetăţenii, ne obligă să ne adaptăm deciziile la realităţile momentului şi la nevoia de a fi cât mai transparenţi pe un subiect care necesita clarificări cat mai urgente şi acţiuni decisive pentru recuperarea prejudiciului şi pedepsirea vinovaţilor. Intenţionam să prezint acest raport mâine societăţii civile şi jurnaliştilor cu profil economic, însă consider că important este ca fiecare cetăţean să aibă acces la acest raport”, a menționat Candu.

Scandalul cu privire la ceea ce a fost numit în presă ”furtul secolului” a izbucnit atunci când Bacna Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituții financiare, care reprezentau o treime din activele bancare ale Republicii, au acordat credite în valoare totală de 1 miliard de dolari, adică 15 % din Produsul Intern Brut (PIB). 

Citește și: FOTO+VIDEO. PROTEST la Chișinău: Zeci de mii de moldoveni, în stradă

Duminica aceasta, a avut loc un protest Chișinău la care au participat 40.000 de persoane și care au cerut clarificarea ”furtului secolului”. 

Membrii platformei ”Demnitate și Adevăr” au solicitat demiterea mai multor funcționari publici, renunțarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertății presei și restituirea miliardului furat din cele trei bănci — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă