10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRusia, în doliu. Printre victimele accidentului aviatic, se numără și renumita doctoriță...

Rusia, în doliu. Printre victimele accidentului aviatic, se numără și renumita doctoriță Lisa Glinka, care s-a implicat în salvarea copiilor ucraineni din estul separatist – presa rusă | FOTO + VIDEO

Renumita doctoriță Elizaveta Glinka, directoarea organizației caritabile Fair Aid, este una dintre victimele accidentului aviatic care a avut loc, duminică dimineața, în Marea Neagră. Cunoscută pentru asistența medicală acordată pacienților cu cancer în stadiu terminal și pentru ajutorul acordat copiilor răniți în zonele de conflict din Ucraina, moartea sa a fost primită cu surprindere, potrivit publicației rusești de propagandă Sputnik News.

Doctorița Elizaveta Glinka, cunoscută drept Dr. Lisa, este descrisă de toți cei care au cunoscut-o drept „un miracol”. Ani la rând, ea s-a dedicat ajutorării copiilor ucraineni bolnavi sau rănoți în zonele de conflict, cât și tratării bolnavilor de cancer. 

Numele său figurează pe lista victimelor care și-au pierdut viața în accidentul aviatic, potrivit documentelor publicate de Ministerul rus al Apărării. Elisaveta Glinka luase avionul care a plecat din Moscova spre Siria, unde urma să ducă medicamente la spitalul universitar din Latakaia.

Informația a fost confirmată și de reprezentanții fundației Fair Aid, care au precizat că medicul se afla în avionul prăbușit, cu scopul de a acorda ajutor umanitar unui spital sirian. 

„În seara zilei de 24 decembrie, directorul executiv al organizației Fair Aid, E.P. Glinka a plecat spre Siria, într-un avion al Ministerului Apărării. Ea urma să acorde ajutor umanitar Spitalului Universitar Tishrin din Latakaia”, au precizat reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă.

Deși numele său este pe lista oficială, corpul doctoriței nu a fost găsit. Astfel, reprezentanții Fair Aid încă speră ca Dr. Lisa să fie în viață, dat fiind faptul că tot duminică, un alt avion al Ministerului rus al Apărării ar fi plecat spre Siria.

„Așteptăm informații oficiale din partea Ministerului Apărării, confirmarea (n.r. – morții medicului), infirmarea sau faptul că cineva a întârziat și a pierdut zborul. Suntem siguri că toți cei care au primit lista cu numele pasagerilor decedați se roagă și speră la un miracol –  că cei dragi lor nu au ajuns la timp în aeroport”, a declarat asistenta medicului, Natalia Avilova, pentru Ria Novosti.

La rândul său, președintele Consiliului pentru Drepturile Omului (HRC), Mikhail Fedotov, și-a exprimat regretul privind tragedia aviatică. În acest context, el a afirmat că „mintea și inima sa refuză să accepte” că Lisa Glinka a murit.

„Mintea mea refuză să accepte că ea nu se mai află printre noi. Inima mea refuză să creadă. Știm că avea să zboare spre Siria de la aerobaza Hmeymim, să ducă medicamente la un spital din Latkaia. Am spera la un miracol până în ultimul moment. Chiar ea era un miracol, un mesager al bunătății, care ne-a fost trimis din ceruri”, a spus Fedotov.

Și președintele autoproclamatei republici Donetsk, Alexander Zakharchenko, a transmis, într-un comunicat de presă, că oamenii din această regiune nu vor uita niciodată ce a făcut Dr. Lisa pentru copiii ucrainieni.

Activitatea caritabilă a Lisei Grinko începuse în 1999, când a înființat primul azil privat in Kiev. De-a lungul anilor, ea s-a implicat în numeroase acțiuni umanitare, La începutul lunii decembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care medicului i se acorda premiul național pentru rezultate excepționale în materie de drepturile omului.

Deși numele doctoriței figurează pe lista emisă de Ministerul Apărării, după accidentul de duminică dimineața, corpul său nu a fost încă recuperat. La bordul avionului se mai aflau și membri ai renumitului cor al armatei, Ansamblul Alexandrov, care călătoreau în Siria, unde aveau să susțină un concert de Anul Nou.


Un avion militar rus, cu 91 de persoane la bord, care a decolat din Soci către Siria, s-a prăbușit în Marea Neagră, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de publicațiile din Rusia. La bordul avionului, se aflau 92 de persoane, între care jurnalişti, militari şi membri ai Orchestrei Aleksandrov, care urmau să concerteze la de Revelion în baza militară rusă Hmeymim (Siria).

Ministerul rus al Apărării a mobilizat echipe de salvare în Marea Neagră, dar şi în zona muntoasă Krasnodar, situată la nord de staţiunea Soci. „Avionul s-a prăbuşit probabil din cauza unei defecţiuni sau a unei erori umane”, a declarat un oficial militar citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Avionul militar, de tip Tupolev Tu-154, făcuse escală la Soci pentru realimentare, după decolarea de la Aerodromul Şkalovski, situat în apropiere de Moscova. Aeronava militară a dispărut de pe radare în jurul orei 5.40 (6.40, ora României), după aproximativ 20 de minute de zbor. 


Citește și: Accidente în care au fost implicate avioane militare rusești

De-a lungul anului 2016, au mai avut loc trei tragedii aeriene, care au implicat avioane militare rusești. Astfel, la 19 decembrie 2016, Ministerul Apărării rus a anunțat că unul dintre avioanele sale s-a prăbușit în nord-estul Siberiei, dar că nimeni nu a murit în accident. Potrivit ministerului, 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă. 


Citește mai multe detalii aici: FOTO+VIDEO. Un avion militar rus cu 92 de persoane la bord s-a prăbușit în Marea Neagră. 10 cadavre și bucăți din aeronavă au fost recuperate. Oficialii ruși exclud ipoteza unui atac terorist │INFOGRAFIC

Resturi ale aeronavei au fost găsite la adâncimi de 50-70 de metri în Marea Neagră, la aproximativ un kilometru și jumătate de coasta orașului Soci, scrie TASS. Experții ruși le-au declarat jurnaliștilor de la TASS că în aproximativ o săptămână vor fi recuperate toate resturile avionului. 


Citește și: În ultimii 15 ani, avionul rusesc Tupolev 154 a fost implicat în șapte accidente aviatice grave | VIDEO

Modelul de avion Tupolev Tu-154 este cunoscut pentru numărul mare de incidente în care a fost implicat, încă de la crearea sa, în anii  ’60. Cea mai recentă tragedie a avut loc duminică, în dimineața Crăciunului, când o aeronavă din acest model care transporta 92 de persoane s-a prăbușit în Marea Neagră.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă