12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Tragedie aviatică în Rusia, în urma căreia 92 de oameni și-au...

FOTO+VIDEO. Tragedie aviatică în Rusia, în urma căreia 92 de oameni și-au pierdut viața. Autoritățile nu mai exclud varianta unui atac terorist. Zece cadavre și rămășite ale avionului militar au fost recuperate din Marea Neagră. Putin anunță o zi de doliu național

UPDATE 20.00: Un cântăreț rus a scăpat de moarte ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concendiu ca să fie aproape de familie: Sunt în șoc. Unii zic că am o stea norocoasă

Cântărețul rus Vadim Ananiev, care face parte din ansamblul coral militar Alexandrov, a scăpat de moarte, ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concediu, ca urmare a nașterii celui de-al treilea copil. Colegii săi, însă, s-au urcat în avionul Tu-154, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Marea Neagră.


19.45: Anchetatorii ruși examinează toate cauzele posibile ale prăbuşirii avionului militar în Marea Neagră, inclusiv pista unui atac terorist, a anunţat ministrul rus al Transporturilor, duminică, potrivit AP.

Un oficial rus de rang înalt a minimalizat anterior posibilitatea unui atac terorist. Întrebat dacă anchetatorii iau în calcul şi ipoteza unui posibil atac terorist, ministrul Maxim Sokolov a declarat că este avut în vedere ]întregul spectru” al cauzelor posibilie.

Sokolov a subliniat însă că este prematur să speculeze despre cauza prăbuşirii în ziua de Crăciun. Anterior, un oficial rus susținea că prăbușirea avionului ar fi putut fi cauzată de o defecţiune tehnică sau eroarea unui membru al echipajului, însă că nu poate fi vorba despre terorism, întrucât avionul era operat de militari.


 

 

18.00: Printre victimele accidentului aviatic, se numără și renumita doctoriță Lisa Glinka, care s-a implicat în salvarea copiilor ucraineni din estul separatist – presa rusă

Renumita doctoriță Elizaveta Glinka, directoarea organizației caritabile Fair Aid, este una dintre victimele accidentului aviatic care a avut loc, duminică dimineața, în Marea Neagră. Cunoscută pentru asistența medicală acordată pacienților cu cancer în stadiu terminal și pentru ajutorul acordat copiilor răniți în zonele de conflict din Ucraina, moartea sa a fost primită cu surprindere, potrivit publicației rusești de propagandă Sputnik News.


17.30: Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele față de familiile victimelor accidentului de la Soci, transmițându-le că incidentul va fi investigat în amănunt. 


16.50: Președintele sirian Bashar al-Assad i-a transmis lui Vladimir Putin condoleanțe, după tragedia aviatică din ziua Craciunului. Și SUA, Germania și Franța și-au exprimat solidaritatea cu Rusia

 


16.30:  În ultimii 15 ani, avionul rusesc Tupolev 154 a fost implicat în șapte accidente aviatice grave | VIDEO

Modelul de avion Tupolev Tu-154 este cunoscut pentru numărul mare de incidente în care a fost implicat, încă de la crearea sa, în anii  ’60. 


15.05: Resturi ale aeronavei au fost găsite la adâncimi de 50-70 de metri în Marea Neagră, la aproximativ un kilometru și jumătate de coasta orașului Soci, scrie TASS. 

Experții ruși le-au declarat jurnaliștilor de la TASS că în aproximativ o săptămână vor fi recuperate toate resturile avionului. 


14.03: Numărul trupurilor neînsuflețite recuperate de echipele de salvare a crescut la 10, anunță Sputnik și TASS. 


13.25: Președintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de 26 decembrie zi de doliu național, în memoria celor care și-au pierdut viața duminică. El a mai anunțat că a fost declanșată o anchetă riguroasă, scriu agențiile Sputnik și Tass. 


12.50: Șapte cadavre au fost recuperate din mare, transmit Sputnik și TASS.

Printre victimele care și-au pierdut viața în accident, se numără și Elizaveta Glinka, cunoscută drept Dr. Liz, care avea numeroase activități umanitare în Siria. 

Aeronava Tupolev Tu-154 care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră este similară cu cea implicată în tragedia de la Smolensk, din 2010, în care și-a pierdut biața președintele poonez Lech Kaczyński

La 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviației Speciale poloneze s-a prăbușit în apropierea aeroportului de la Smolensk,din Rusia, în accident decedând toți cei 88 de pasageri și cei 8 membri ai echipajului. În aeronavă se aflau președintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului și ai ramurii legislative, comandanți ai Forțelor Armate, precum și alți demnitari polonezi. Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń.


12.08: Sputnik transmite că autoritățile au găsit, pînă la ora transmiterii acestei știri, cinci cadavre ale pasagerilor care se aflau în avionul militar. 

11.45: Primul cadavru a fost găsit, a anunțat ministrul rus al Apărării, citat de Sputnik, conform CNN. Este vorba despre un trup găsit la câțiva kilometri de țărmul orașului Soci.

”Au fost extrase patru cadavre din acea zonă”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de urgență pentru TASS. 

Avionul Tu-154 s-a prăbușit dintr-o eroare umană sau o defecțiune tehnică, dar nu în urma unui atac terorist, a precizat șeful Consiliului Apărării și Securității, Viktor Ozerov, citat de agenția de stat Sputnik, conform CNN. 


Citește și: Accidente în care au fost implicate avioane militare rusești

De-a lungul anului 2016, au mai avut loc trei tragedii aeriene, care au implicat avioane militare rusești. Astfel, la 19 decembrie 2016, Ministerul Apărării rus a anunțat că unul dintre avioanele sale s-a prăbușit în nord-estul Siberiei, dar că nimeni nu a murit în accident. Potrivit ministerului, 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă. 


Exclud varianta unui atentat terorist, este aeronava Ministerului Apărării, (faptele s-au petrecut , n.r.) în spațiul aerian al Federației Ruse, nu poate fi validată această ipoteză. Avionul a făcut o manevră de întoarcere deasupra Mării Negre, posibil să fi luat virajul greșit”, a precizat oficialul rus. 

În avion se aflau membri ai ansamblului armatei, nouă jurnaliști, din care trei reporteri ai Star TV, și soldați, conform agenției Interfax. 

Ministerul Apărării a mai precizat că ultima revizie a avionului era din luna septembrie, iar pilotul avea o experiență vastă, conform Sputnik. 

Autoritățile ruse au demarat o anchetă pentru a stabili exact motivele care au dus la prăbușirea avionului. 


10:50: Un nou bilanț al persoanelor aflate în avionul militar: 92 de oameni, din care opt membri ai echipajului și 84 de pasageri, transmite site-ul agenției TASS. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a anunțat că nu au fost găsiți supraviețuitori. 


09.50: Ministerul rus al Apărării a făcut noi precizări, după prăbușirea avionului militar în Marea Neagră. 

“Resturi ale avionului au fost găsite la adâncimi de 50-70 de metri, la circa 1,5 kilometri de ţărm (la Soci, n.r.)”, a transmis Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării, citat de Mediafax. 

Cel mai probabil, dintre cele 91 de persoane aflate la bord, niciuna nu a supravieţuit.

“Din nefericire, în timpul eforturilor de căutare, nu au fost observate persoane în viaţă, veste sau bărci de salvare”, a afirmat un oficial din cadrul Ministerului Apărării.

Preşedintele Vladimir Putin a fost ţinut la curent cu această situaţie, iar Comisia pentru investigaţii a dispus iniţierea unei anchete.


Un avion militar rus, cu 91 de persoane la bord, care a decolat din Soci către Siria, s-a prăbușit în Marea Neagră, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de publicațiile din Rusia.

La bordul avionului, se aflau 91 de persoane, între care jurnalişti, militari şi membri ai Orchestrei Aleksandrov, care urmau să concerteze la de Revelion în baza militară rusă Hmeymim (Siria).

Ministerul rus al Apărării a mobilizat echipe de salvare în Marea Neagră, dar şi în zona muntoasă Krasnodar, situată la nord de staţiunea Soci.

“Avionul s-a prăbuşit probabil din cauza unei defecţiuni sau a unei erori umane”, a declarat un oficial militar citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Avionul militar, de tip Tupolev Tu-154, făcuse escală la Soci pentru realimentare, după decolarea de la Aerodromul Şkalovski, situat în apropiere de Moscova. Aeronava militară a dispărut de pe radare în jurul orei 5.40 (6.40, ora României), după aproximativ 20 de minute de zbor. 

În curs de actualizare 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă