9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialRusia a ajuns la capătul resurselor? Un consilier al lui PUTIN cere...

Rusia a ajuns la capătul resurselor? Un consilier al lui PUTIN cere PACE cu SUA

Seria declaraţiilor agresive ale Rusiei, referitoare la noi achiziţii de arme, inclusiv de rachete nucleare, a fost întreruptă, miercuri, de consilierul de politică externă al preşedintelui Putin.

Iuri Ușakov, fost ambasador al Rusiei în SUA, în prezent consilier de politică externă la Kremlin, a declarat că Rusia nu doreşte o “cursă a înarmărilor”.

“Suntem împotriva oricărei curse a înarmărilor pentru că ea ar slăbi capacităţile noastre economice. Suntem, în principiu, împotriva ei”, a susţinut Iuri Ușakov.

Consilierul lui Putin a făcut această precizare într-un briefing cu ziariştii de la Moscova.

Declaraţia lui Uşakov rupe seria ameninţărilor lansate, în ultimele săptămâni, de o serie de oficiali politici şi militari ai Federaţiei Ruse. Reprezentanţii Rusiei au criticat programul scutului american antirachetă, precum şi exerciţiile militare ale NATO în Europa – deşi scutul antirachetă nu vizează Rusia, iar exerciţiile NATO sunt executate ca răspuns la implicarea Rusiei în criza din Ucraina şi la anexarea peninsulei Crimeea.

Citeşte şi: Casa Albă: Planul de desfăşurare a trupelor SUA în estul Europei este abia la început

Rusia a executat o serie de exerciţii militare, care au copiat antrenamentele NATO, iar oficialii de la Moscova au ameninţat că Rusia va construi noi tancuri, noi nave de război şi noi avioane de luptă. Marţi, preşedintele Putin a lansat chiar o ameninţare nucleară, declarând că armata Rusiei va primi în dotare “peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, care vor fi capabile să treacă de orice sistem de apărare antirachetă”.

Responsabilii de la Kremlin nu au precizat de unde ar putea lua resursele financiare impuse de noile programe de înarmare, în condiţiile în care Rusia se confruntă deja cu o gravă criză economică, după embargoul impus de statele occidentale.

În acest context, declaraţia consilierului Iuri Ușakov, care se plânge de slăbirea capacităţilor economice ale Rusiei, apare pe cât de sinceră, pe atât de realistă.

Citeşte şi: FOTO. “Război invizibil”. Avioane americane F-22 în Europa? Vezi răspunsul RUSIEI

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă